Zero Waste Project

Beckmans mode

I en installation på Stockholm Fashion District 14-16 augusti visar Beckmans modetvåor hur ett plagg kan designas med noll procent spill.

–Begränsningar leder ofta till kreativt tänkande. Utmaningen i detta projekt ligger i att konstruera och designa plagg med noll avfall. Studenterna har tvingats använda 100 procent av det valda materialet, berättar Göran Sundberg, kursansvarig lektor på Modeprogrammet. 

Designers är en del av lösningen  

Det krävs en drastisk förändring i hur modeindustrin förbrukar material. Med de allt lägre priserna och värdena i kläder har ultrasnabb förbrukning av plagg och avfall blivit ett stort problem. 60 miljarder kvadratmeter tyg kastas årligen på tillskärningsgolven – avfall som skapas under produktutveckling och produktion, innan modet når konsumenten. Kreativa lösningar behövs därför och den finns i mönster, hos designern och konsumenten.

–Genom makroinriktning (mönsterkonstruktion) och mikroinriktning (utsmyckning och ytutformning) har studenterna uppnått målet om noll avfall. Som designer ska de sikta på att få bort allt avfall och se summan av materialet som en del i designproblemet, säger Göran Sundberg.   

Zero Waste ingår som en del i undervisning i design och modeorientering med hållbarhet som inriktning under det treåriga Modeprogrammet.   

Medverkande 

Studenter: Alida Almberg Bard, Alva Lingestål, Clara Nordwall, Ebba Eriksson, Eli Solberg, Emilia Utbult, Frida Nilsson, Jade Cropper Anér, Lisa Jacobsson, Rita Roslin, Robin Stenberg, Robin Söderholm

Handledare:
Sarah Hayes och Aspar Karahyuseinov   

Med bidrag av ekologiska och hållbara tyger samt spillmaterial från: Albano Morgado/Ulla Larson, Calik Denim /NETT INT, Deveaux /NETT INT, Gianni Crespi Foderami/NETT INT, Sprintex/Ulla Larson, Utexbel/Ulla Larson.

Nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Filtrera