Tips om arbetsprover – visuell kommunikation

Beckmans kvällsskolan, ansökan

Var en problemlösare, du har redan din egen verktygslåda så använd den! tipsar två som sökte och kom in på Visuell kommunikation förra
året.

Hannah Green Youngblood och Tilda Aspelin har samlat på sig en hel del tips till dig som sitter med arbetsproverna till Visuell kommunikation. 

–Tro på dig själv, ha kul och ta paus, är nog mina bästa tips säger Hanna och får medhåll av Tilda.  

–Det är viktigt att verkligen försöka ha roligt och att se det som ett projekt som du gör för din egen skull, inte att det ska bedömas. Fast det är svårt! Tolka uppgifterna på ditt sätt så visar du både vad du kan och att du har förstått uppgiften, säger Tilda. 

Två års förberedande utbildningar 

Båda två har gått förberedande utbildningar innan de kom in på Beckmans, Tilda två år på konst och design på Österlenskolan och Hannah ett år på Nyckelviksskolan och ett år på Beckmans Kvällsskola.

–På Kvällsskolan jobbade vi med riktiga projekt precis som vi gör nu på kandidatprogrammet, så jag kände att jag visste lite tänket på Beckmans. På Kvällsskolan lärde jag mig t ex hur viktigt det är att vara väl förberedd inför presentationerna och att det är upp till dig själv att ta till vara på feedback från lärare och klasskamrater för att utvecklas, säger Hannah. 

Arbetsprovsuppgift blev aha-upplevelse 

En av förra årets arbetsprovsuppgifter för Visuell kommunikation handlade om drakar, eller närmare bestämt hur en drake som kan flyga kan förenas med grafisk form i praktiken eller i teorin. Det var den uppgift som både Hannah och Tilda tyckte var den roligaste.  

–För mig blev det en aha-upplevelse om hur det går att tänka. Jag började först skissa på något som jag trodde att Beckmans ville ha men det blev inte bra, så jag började om och googlade ”drake” för inspiration. Första träffen handlade om artisten Drake så det blev hans texter som blev de grafiska elementen i uppgiften, berättar Tilda som också tipsar om att hela tiden föra anteckningar över processen. 

–Om du kör fast kan du gå tillbaka och kolla på dina tidiga idéer, kanske finns det något där att arbeta vidare på. På så vis går det också att fördjupa idéer och följa en röd tråd i ditt slutresultat, inte bara för dig själv utan också för de som ska bedöma.   

Hannah i sin tur funderade över vad flygande drakar använts till från första början, nämligen till att skicka olika signaler och meddelanden med. 

–Jag funderade på i vilka sammanhang drakar kan användas för att sända budskap idag. De situationer jag kom att tänka på var i samband med demonstrationer och protester, där människor ofta använder sig av liknande verktyg (banderoller, flaggor, skyltar, etc.) för att sprida sina budskap. Istället för att välja slagord som kan variera valde jag att använda symbolerna för tre ofta återkommande teman i demonstrationer: kärlek (ett stiliserat hjärta), fred (fredstecknet) och frihet/jämlikhet (en knuten näve), berättar Hannah. 

Fokusera på idén och använd din egen verktygslåda! 

Den uppgift båda tyckte var svårast var den som handlade om att göra en hemsida eftersom det första de tänkte var att de inte kunde programmera. Men när de läste uppgiften noggrannare insåg båda att de inte behövde programmera för att kunna lösa den. 

–Vi valde båda att jobba med skissbilder istället och det är just det som är viktigt, att inte känna sig begränsad av det tekniska utan att fokusera på idén och lösa uppgiften med verktyg som du är bekväm med. Är du trygg med att göra bilder, gör det istället för att göra något halvdant i verktyg du inte kan, säger de. 

Har ni några sista tips till sökande? 

–Jag kan verkligen rekommendera Youtube-tutorials! Det var ingen som tipsade mig om det när jag gjorde arbetsproverna men där finns verkligen allt från att vika papper på olika sätt till väldigt avancerade saker, säger Tilda.  

–Ett annat viktigt tips är att inte använda sig av mockups utan att göra ut alla uppgifter på riktigt! Om du t ex ska göra en etikett till en papperspåse, skaffa en riktig papperspåse och skriv ut din etikett och klistra på och fota av. Det blir mycket mer personligt än om du använder en digital mockup av en påse där du lägger in etiketten, säger Hannah.

Nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Filtrera