Beckmansstudenten Jessica Westerberg är årets Mästerskapare

Sofia Hulting form

I finalen av SVT:s program Mästerskaparna sopade formstudenten Jessica Westerberg banan med sina medtävlare och tog hem vinsten!

-Det var så härligt att vinna! I alla tävlingarna har tiden varit den främsta utmaningen, att på så kort tid hinna skapa något som man känner att man kan stå för. Och att disponera tiden, att förstå och komma på en idé som är rimlig att få till på de få timmar vi fick. I finalen var det särskilt påtagligt eftersom det var en helt fri uppgift med enda kravet att använda tre olika material och att jag dessutom fick en hel timme kortare tid än de andra, säger Jessica. 

Väl grundad i sin designprocess 

Tidsavdraget berodde på att Jessica kom på tredje plats i finalens första duell. Men med en tydlig idé och en massa kämparglöd gick det snabbt för Jessica att få ihop sin produkt på bara 3 timmar – en ampel i metall, trä och läder som imponerade starkt på juryn.

-En stor del av arbetet som formgivare handlar om designprocessen. På Beckmans tränas vi hela tiden i det; att hitta metoder för att uttrycka det vi vill, att förstå varför vi gör vad vi gör och ifrågasätta varför. Så när jag tagit mig an uppgifterna i programmet har jag känt mig väl grundad i min process där handens betydelse är oerhört viktig för mig. Det är genom hantverket och materialets egenskaper som jag fått trygghet i utforskandet av vad jag kan göra av det jag utgår ifrån. Det är något jag blivit starkare i och insett hos mig själv under tiden på Beckmans, säger Jessica.

Juryns motivering

”Vinnaren besitter mycket fantasi och stor kreativitet och har även visat prov på en tydlig vision att gå sin egen väg. Med fingertoppskänsla för hur man förenar två olika uttryck har denna vinnare skapat sitt eget personliga uttryck. Sist, men inte minst, har årets Mästerskapare visat sig vara en kämpe utöver det vanliga.”

Medverkar i utställningen Ung Svensk Form 2020

Från och med idag visas alla hennes alster från programmet skapade i trä, lera, papper, läder och smide i utställningen Ung Svensk Form Special Edition på Dunkers kulturhus i Helsingborg. I början av nästa år kommer de även att ställas ut i utställningen Ung Svensk Form 2020.

Om Mästerskaparna 

SVT:s nya tävlingsprogram hade premiär under hösten 2019 och sändes i sex avsnitt där de tävlande utmanades i att vara den som bäst uttryckte sig i material som keramik, papper, läder, smide och trä. De tävlande blev bedömda både som hantverkare och formgivare. Huvuddomare för tävlingen var designern Samir Alj Fält. Första pris i Mästerskaparna var att få visa sina alster i anslutning till utställningen och utmärkelsen Ung Svensk Form.

Nyheter
Filtrera