Stipendier 2021

Beckmans examen2021, form, mode och visuell kommunikation, examensprojekt

I samband med avslutningen delades ett antal stipendier ut. Grattis till alla stipendiater!

Beckmans stipendium, Form

SEK 5.000 var
Alina Piatanova & Gustav Winsth

Alina Piatanova, projekt ”Libro mikrobibliotek”
”Ditt examensarbete lyfter och bearbetar idéer och tankar som berör politik, demokratifrågor och människors plats i samhället. Det har lett dig vidare att utveckla tankar om vad som är nyckeln till ett gott samhälle och identifierat bibliotekens roll inom folkbildning. Att det kan vara en väg till inkludering och utveckling. Du utmanar idén om vad ett bibliotek kan vara: där litteratur inom konst, arkitektur och design görs tillgängligt för alla. Det omfattar dessutom ett genomförande som inte lämnar något åt slumpen i fråga om research, gestaltning, konstruktion, hållbarhetsaspekter och presentation. Ditt projekt är aktuellt, ärligt, storslaget och fullt genomförbart. Vi är djupt imponerade Alina!”

Gustav Winsth, projekt ”DIO”
”Vad kan det bli om man har en produktdesigner, ingenjör och en sneakersfantast och ger dem i uppdrag att utföra ett examensarbete ihop? Det blir troligen något som är väl genomfört i konstruktion och omsorg i detaljer. En produkt eller möbel som vill studsa bort. Gustav, du har denna fantastiska kombo av att vara tre i en! Det har resulterat i ett examensarbete som smälter samman design, mode och ingenjörskonst. Din hylla kommer att vara föremål för uppmärksamhet och ett landmärke vart den än må hamna, omöjlig att blanda samman med andra. Din hylla kommer att vara föremål för uppmärksamhet och ett landmärke vart den än må hamna, omöjlig att blanda samman med andra. En hylla som vågar bryta normen och som bevisar att ett starkt designuttryck inte behöver kompromissa med vare sig hållbarhet eller spännande, innovativa material och konstruktioner.”

Beckmans stipendium, Mode

SEK10.000
Niklas Gustavsson för kollektionen ”Houdini” 

”För ett examensarbete där individens förhållande till kollektivet utforskas via minnet och den egna historien i en enastående gestaltning. Med hjälp av svischande silhuetter och vibrerande mönsterbilder utmanas det uniforma och konventionella utan att plaggen förlorar sin grundkaraktär. Ett skickligt utbrytarnummer med surrealistiska undertoner där koncept, utförande och kommunikation bildar ett perfekt ackord.”

Beckmans stipendium, Visuell kommunikation

SEK10.000
Lova Nyblom

”Den här studenten har under de här tre åren ofta levererat mer än vad plikten kräver. Ibland har det handlat om de egna prestationerna, ibland om ansträngningar som gagnat hela klassen, eller hela skolan. Från leverans av glutenfri pizza till vasst konceptarbete. Tillsammans med sina kamrater skapade hon en examensidentitet som satte en helt ny nivå för hur en designhögskola kan kommunicera.”

Beckmans stipendium, Konstnärlig gestaltning

SEK5.000
Lisa Åsberg, Visuell kommunikation, för examensarbetet  

”Överallt där jag finns  Finns inte du”
”För en innerlig berättelse som med stor empati berör, om synlighet och osynlighet… om en saknad. För ett angeläget poetiskt arbete i ord och bild med existentiella frågeställningar.”

Arbetsstipendium till Villa San Michele på Capri

Mathilda Guve, Mode:
Stipendiet tilldelas en student som under sin utbildning och i sitt examensarbete utvecklat sitt intresse och förmåga för konstnärliga processer och uttryck. Mathilda Guve för kollektionen ”I See a Little Silhouette of Myself” ”För en flödande naturlig lekfullhet och en performativ lust i sökandet efter gestalter med sinnliga kännetecken provocerande, humoristiskt gestaltande och med det undermedvetna som spelplan”

GYF:s pris för bästa examensprojekt

SEK25.000
Almir Jašarević, Visuell kommunikation för ÇOK GOTT

Stipendiet delas årligen ut till den student på någon av de fyra skolorna; Beckmans Designhögskola, Berghs School, Forsberg skola eller Konstfack som skapat den grafiska produkt som GYF:s styrelse menar bäst faller inom syftet med stiftelsen  –  att främja de grafiska yrkena.

”Bästa examensprojekt 2021 Almir Jašarević, Beckmans Designhögskola. För en grafisk upplevelse som med omsorg om både innehåll och hantverk lyfter fram inkarnationen av den viktigaste kulturella bäraren vi känner – måltiden. En presentation som fyller varje betraktare med nyfikenhet, gillande och lust att laga. Ett examensprojekt som manifesterar stiftelsen GYF:s syfte, att Främja de Grafiska Yrkena, synnerligen väl.”

GYF:s styrelse består av 7 ledamöter från organisationerna Grafiska Företagen och Medieföretagen.

Peter Savilles stipendium

Peter Saville avstod sitt gästlärararvode till förmån för ett stipendium som tilldelades:
Astrid Askert, Visuell kommunikation
”En utforskning av identiteten och skalet. Ett visuellt projekt med stort djup och glansig yta som placerar sig mitt i samtiden. Och med en utgångspunkt som är central i all popkultur: ”I do not need to define my physical body because I am the person I choose to be”

The Glass Factory vistelsestipendium 2021

Två veckors arbetsvistelse i The Glass Factory Hot Shop samt en 4-veckors utställning.
Teresa Lundmark, Form
”I ett sökande av den instinktiva mänskliga upplevelsen av materialitet och stimuli har 2021-års stipendiat visat nyfikenhet för materalöversättningar och arbetsprocessen kring glas. Vi ser spännande utvecklingsmöjligheter och väljer därför att tilldela 2021-års vistelsestipendium till Teresa Lundmark.

Svenskt Tenns Designstipendium 2021

SEK10.000 + utställning i butiken
Alina Piatanova, Form
”I Sverige är Josef Frank mest känd för sitt samarbete med Svenskt Tenn och alla de fantastiska mönster, möbler och produkter som han ritade under de drygt 30 år som han samarbetade med företagets grundare, Estrid Ericson.

Men innan han vid 50 års ålder, på grund av antisemitismen, lämnade sitt hemland, Österrike var han en av mellankrigstidens främsta arkitekter. Efter första världskriget, när Europa skulle återuppbyggas var Frank verksam som stadsplanerare och arkitekt i Wien. Han var en del av den funktionalistiska och modernistiska rörelsen men stod, i motsats till många av sina kolleger, för en humanistisk och personlig stil. Som arkitekt ritade Frank bland annat arbetarbostäder i den Österrikiska staden Pernitz, i dessa bostadsområden lade Frank stor vikt vid både det estetiska uttrycket och möjligheten för de boende att ha en egen täppa och tillgång till grönområden.

Josef Frank var inte bara en av vår tids främsta formgivare och arkitekter, han var också en stor humanist som värnade om alla människors tillgång till vacker design, arkitektur och natur. Årets Svenskt Tenn stipendiat har på ett oerhört väl genomarbetat och mycket tilltalande sätt skapat ett arkitekturprojekt som i Josef Franks anda, på ett samtida sätt, ger alla i utsatta förorter möjlighet att uppleva estetik och skönhet.

Svenskt Tenns designstipendium 2021 på 10 000 kronor och möjligheten att ställa ut projektet i butiken på Strandvägen, tilldelas Alina Piatanova för hennes examensprojekt Libro Mikrobibliotek.

Swedish Fashion Council & TEKO:s stipendium

Stipendium på SEK20.000
Ronja Berg, Mode
”Med kreativ höjd i kombination med smart hantverk och unik design tilldelas Ronja Berg årets stipendiat 2021. Swedish Fashion Council och TEKO ser med övertygelse Ronja Berg som en del av kraften som driver svensk mode- och textilindustri framåt.”

Stockholmsmässans stipendium

Möjlighet att ställa ut + PR
Arpie AmiriansAlice Lannfelt och Max Stjerna, samtliga Form

Elobinas tryckstipendium 2021

Möjlighet att trycka mönster på siden.
Erika Haglund, Mode
”Erika Haglund har i sin examenskollektion skapat mönter som väcker både nostalgiska känslor och inger hopp inför framtiden. Något Elobina gärna stödja och se mer av.”

Stockholm Fashion Weeks stipendium

Stipendiaten får möjlighet att visa på Stockholm Fashion Week i augusti och del av veckans internationella PR-arbete.
Filippa Agaton, Mode
”With a great business minded approach and attention to detail, this designer creates timeless yet contemporary pieces. With the fashion consumer of today and of the future in mind, Filippa Agaton is at the core of the future of Swedish fashion”.

KKV-stipendium

1 års gratis medlemskap i Konstnärernas Kollektiv Verkstad + 5000 kr att nyttja lokalerna för.
Siri Gertonsson, Mode

NK:s stipendium

SEK10.000 + utställning på NK och digital synlighet i deras olika kanaler
Niklas Gustavsson, Mode

Systrarna Beckmans bokstipendium

Christina Leube, Mode, fick ta emot det traditionsenliga bokstipendiet från systrarna Beckman, barn till Anders Beckman.

Nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Filtrera