Statement-klänning till kulturministern designad av Beckmansstudent

vik. kommunikatör mode

Kulturminister Amanda Linds klänning på Polarprisgalan var designad av Beckmansstudenten Jannica Hagfors.

–Jag fick reda på att jag skulle designa klänningen tre veckor innan. Så det har tagit tre veckor från designprocess till färdigt resultat. Förut sydde jag en kollektion på två veckor. Vi på Beckmans är snabba, haha! säger Jannica till Elle som gjorde en intervju med henne och kulturministern dagarna innan galan.

Klänning som skapat debatt

På ett vitt band som fästs under kjolen står citatet ”Kulturskolan räddade mitt liv och har format mej till den jag är”. Enligt kulturministern valde hon citatet som ett statement för att visa sitt stöd för kulturskolan och med budskapet att alla barn har rätt till kultur. 

Tilltaget har skapat debatt i Aftonbladet där oppositionsborgarråd Olle Burell (S) menar att besparingarna drivits igenom av kulturministerns egna partikamrater tillsammans med Alliansen och att hon borde ringa upp dessa. ”Ett sådant samtal tror jag skulle göra mycket mer för alla unga i Stockholm, än ett statement på en klänning. Förvisso ett statement som fick mig att skriva denna text. Och som i förlängningen kanske kan få kulturministern att ringa det där samtalet till sina partikamrater och be dom ändra sig. Så något har det kanske gett. Som vanligt väljer jag att vara optimist,” skriver han. Läs hela debattartikeln i Aftonbladet.

Laserskurna ljudvågor

Materialet i klänningen i är sidencrepe och den har ett liv i mesh och chiffong. Mönstret som löper från framsidan till baksidan och ner längs ryggen och kjolen är designat för att se ut som ljudvågor som laserskurits i mesh i Sala. Även bokstäverna i citatet är gjorda i samma laserskurna meshtyg som ljudvågorna och det är Jannicas 7-åriga dotter som fått skapa typsnittet. Hon fick skriva citatet innan det skars ut med laser och applicerades på bandet. Bandet med texten är avtagbart så att klänningen också kan användas utan citat. 

På frågan varför kulturministern valde en student från Beckmans att designa sin klänning svarar hon:  

–Dels så är ju den svenska modeindustrin jättestark och växande i världen. Både när det gäller de stora kedjorna, men också alla framväxande kreatörer som tar plats. Därför kändes det viktigt och roligt att jobba med någon som är på väg att göra den resan.

Läs hela intervjun i Elle här.

Nyheter
Filtrera