Samarbetsprojekt om antibiotikaresistens gästar FN i New York
24 september 2024
Ett möte mellan forskning och visuell kommunikation
–I projektet “Are We There Yet?” möts forskning och visuell kommunikation för att förmedla det högaktuella budskap som antibiotikaresistensens hot utgör för vår globala hälsa. Ur allvaret har experimentlusta uppstått och studenterna har i nära dialog med forskarna hittat olika vägar att gestalta forskningen på sätt som berör. Samarbetet visar Sverige som ledande för nya former av forskningskommunikation med studenter och forskare i dialog och samverkan. Att projektet fått ett så fint mottagande visar att det vi gör på skolan är relevant och det är fantastiskt roligt att vi har fått möjligheten att presentera arbetet i samband med högnivåmötet på temat, säger Sophia Wood, ansvarig för programmet visuell kommunikation.
Utställningen har visats på flera platser i Sverige
Utställningen har tidigare visats på bland annat Svenskt Tenn i Stockholm, på Uppsala universitet, Kungl. Vetenskapsakademin, Brittiska ambassaden i Stockholm, samt på Torsåkers gård, Axfoundations experimentcentrum. Nu landar den på UNGA 79, the 79th session of the UN General Assembly, den 25 september 2024.
Mer information på projektet webbplats
Läs mer om projektet Are We There Yet?
Om samarbetsprojektet Beckmans x Svenskt Tenn x Beijerinstitutet
Sedan 2017 samarbetar Beckmans Designhögskola med Svenskt Tenn och Beijerinstitutet vid Kungliga Vetenskapsakademien i ett årligt tvärvetenskapligt projekt där forskning möter visuell kommunikation. Studenter på programmet Visuell kommunikation 180 hp utmanas att i konstnärliga projekt tolka och gestalta aktuell forskning som bedrivs av Beijerinstitutet, som får medel från Kjell och Märta Beijers stiftelse, ägare av Svenskt Tenn. Uppdraget är därmed dubbelt. Dels ska studenterna ge nya perspektiv på den viktiga forskningen som Beijerinstitutet utför, dels ska projektet kommunicera en del av den forskning som finansieras av det överskott som genereras av Svenskt Tenns försäljning.
Tack!
Presentationen av “Are We There Yet” i NYC i samband med FNs högnivåmöte september 2024 genomförs med ett mycket generöst stöd från Beijerstiftelsen. Tack också till Svenskt Tenn och alla deltagande studenter och forskare!
Deltagande studenter: Andreas Rehnberg, Caroline Hallersjö, Ernst Lilja, Gabriel Ankar, Greta Gustafsson, Jonas Hemlin, Justus Skördeman, Klara Viridén, Linnéa Arminda Birkelund, Ludvig Wänelöf, Mauritz Larsson, Oscar Hagberg, Rebecca Lagerstedt, Salmah Jumbe, Ted Söderberg.
Deltagande forskare: Max Troell, Patrik Henriksson, Peter Søgaard Jørgensen (Beijerinstitutet), Tiscar Graells (GEDB), Andrea Caputo Svensson (ReAct – Action on Antibiotic Resistance)
Kursansvarig lektor: Sophia Wood
Extern handledare: Helena Hammarskiöld