Designfestivalen Post.Design/Tangle till Beckmans

Beckmans visuell kommunikation

Designfestivalen POST kommer till Beckmans 24-26 mars. En festival för alla som är intresserade av ett fördjupat samtal om samtida visuell kultur.

En plattform som utforskar visuell kultur

Designfestivalen POST är en plattform för att utforska visuell kultur på djupet och som nu gästar Stockholm och Beckmans Designhögskola. Med en serie föreläsningar och workshops på temat ”Entanglement” undersöker festivalen designens möjligheter till samband och nya perspektiv, och hyllar komplexiteten i att tänka och prata i trassel snarare än i raka linjer.

Två-dagars symposium på Beckmans med internationella gäster

Kreativ praktik uppstår inte i ett tomrum och är aldrig neutral. Den påverkas av och är en del av ett nät av skärningspunkter, kopplingar och osynliga band som formar och påverkar vår visuella och politiska omgivning. Festivalen erbjuder ett unikt tillfälle att utforska, ifrågasätta och omforma den. Fyra internationella kreatörer, verksamma inom art direction, webbdesign, typografi och konst, gästar festivalen för ett två-dagarssymposium om personliga och politiska aspekter av design.

-Det är viktigare än någonsin att föra intressanta tankar till den fysiska platsen som är Beckmans Designhögskola, i synnerhet det som är i framkant av internationell, ung visuell kommunikation, säger Peter Ström, lektor i Visuell kommunikation på Beckmans.

-Hela idén med en konstnärlig högskola har skakats i grunden när pandemin i perioder gjorde det omöjligt för både studenter och lärare att ha tillgång till skolan som fysisk plats. En konsekvens är att studenterna har mindre kännedom om själva skolan som plats, om varandra som klass och programkollegor, men även branschen och angränsande områdens närvaro på skolan har fått sig en törn under de här åren.

Öppningsföreläsning med Nejc Prah fredag 25 mars

Nejc Prah är art director/grafisk formgivare från Ljubljana som arbetar med en maximalistisk, visuell estetik som bryter sig loss från det typiska arbetet med en affisch eller identitet. Sedan 2019 driver han sin egen studio i Ljubljana. Dessförinnan arbetade Prah som art director på Bloomberg Businessweek i New York. Under Post.Design/Tangle kommer han förutom att föreläsa också hålla workshops med Beckmans studenter på programmet visuell kommunikation. 
Föreläser den 25 mars kl 17.00-19.00.

Gäster lördag 26 mars

Elias Hanzer är typsnittstecknare/programmerare/designer verksam i Berlin. Han använder typografi som ett generativt verktyg som utgör grunden för oändliga, intrasslade former. På Beckmans kommer han att berätta om kopplingar mellan teknik och typografi och hur dessa kan samverka.
Föreläser kl 15.00-16.00.

Matilda Tjäder är en svensk multidisciplinär konstnär som bygger fiktiva världar genom ljud, performance och rörligt. I djupt fantasifulla världar möts det välbekanta och det okända, individen och kollektivet och minnen där känslan är frånvarande. Föreläser kl 16.00-17.00.

Yehwan Song är webbdesigner verksam i Seoul som med ett kritiskt öga utforskar hur tech påverkar kreativa praktiker idag. I sin verksamhet strävar hon efter mångfald och utmanar idén om användarvänlighet och effektivitet online.
Föreläser kl 17.00-18.00.

Program och biljetter

Hela festivalprogrammet hittar du här. Biljetter för att lyssna på plats kostar 150 kr, biljetter för att delta online 50 kr. Gratis för studenter, både på plats och digitalt, men plats måste bokas och ett giltigt studentkort krävs.
Klicka här för att köpa dina biljetter.

Om POST Design

Designfestivalen Post Design är en ideell designfestival och plattform som genom föreläsningar och workshops vill utforska den visuella kulturens plats i dagens samhälle. Den organiseras av ett internationellt team i Berlin, Bryssel och Köpenhamn. Festivalen vänder sig till visuella kreatörer, formgivare, visuella pedagoger, och konstnärer men också till alla som är intresserade av att föra ett djupare samtal om samtida visuell kultur.

Under 2022-23 återkommer festivalen i en ny upplaga, Post.Design/Tangle, som spänner över två år, fyra platser och en digital hub. Första stoppet är på Beckmans Designhögskola i Stockholm där festivalen fördjupar sig på temat ”Entanglement”. 

Nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Filtrera