Popup-monter visar samtida uttryck för visuell kultur

vik. kommunikatör konstnärlig forskning och personal, visuell kommunikation

Samira Bouabana, grafisk formgivare och programansvarig för Visuell kommunikation på Beckmans, står bakom ett nyöppnat montergalleri för visuell kommunikation, Shoof, i Hornstulls t-bana.

Shoof – ett fönster till visuell kultur i vardagen

–Visuell kommunikation är en naturlig del av det offentliga rummet, där vi översköljs av gestaltade budskap och information hela tiden. Med Shoof hoppas jag att kunna visa antingen sådant som är naturligt för oss i utbildningen att titta på och prata om, eller sådant jag skulle vilja se mer av, men som inte alltid får utrymme i det offentliga. Här kan man passera på väg till och från tunnelbanan och få ta del av internationella samtida uttryck för visuell kultur, med en bred palett av frågeställningar och uttryck.

Shoof betyder titta på arabisk-tunisisk dialekt. 

Utställningen om typografi 14 okt-14 nov

Den första utställningen i galleriet, Fono-type (Phonetics), handlar om typografi och belyser den nära kopplingen mellan typografi och språk samtidigt som de komplexa lager i ett lands historia visualiseras. Alfabetet kan ses som en kommentar, ett verktyg eller helt enkelt en uppmuntran till att leka med språk.

Digitalt program kompletterar utställningarna

Gemensamt för samtliga utställningar är visuellt starka och kommunikativa sätt att närma sig samtida kultur och visa på visuell kommunikation som kultur, metod, teknik eller uttryck. Till utställningarna hör också ett program med digitala föreläsningar, varav den första äger rum den 2 november kl 16.15 i anslutning till utställningen Fono-type  (lyssna på föreläsningen här). Gäst är Akakir Studio (Walid Bouchouchi), en fransk-algerisk grafisk designbyrå baserad i Marseille, som skapat Fono-Type.

Del av ämnesutvecklingsprojekt 

Montergalleriet Shoof är en del av Samira Bouabanas ämnesutvecklingsprojekt som i sin tur är ett led i Beckmans satsning på konstnärlig forskning. Den 16 november presenterar hon sitt projekt på Beckmans Designhögskola inom ramen för höstens föreläsnings- och samtalsserie Design Dialogues.

Nyheter
Filtrera