Öppen föreläsning – Vetgirighet & Kontrollbehov: Alexandra Borg och Nina Ulmaja

vik. kommunikatör öppen föreläsning, visuell kommunikation

Vad kan en djupdykning i Sveriges första moderna roman lära oss om dagens bokformgivning? 

Litteraturvetaren Alexandra Borg och formgivaren Nina Ulmaja berättar i en öppen föreläsning om sitt fleråriga forskningsprojekt som ger många perspektiv på bokdesign, bokproduktion och bokhistoria.

Strindbergs lilla röda

Deras forskning utmynnade så småningom i den Augustprisnominerade boken Strindbergs lilla röda. Boken kretsar kring August Strindberg och hans debutroman Röda rummet; en bok som omedelbart väckte stor uppmärksamhet när den kom 1879, som har kallats ”Sveriges första moderna roman” och som utkommit i över 140 utgåvor, filmatiserats, blivit serieroman och översatts till ett otal språk.  

”Strindbergs lilla röda är en både nördig och allmänbildande resa genom bokens, typografins och läsningens historia. Med Röda rummet som prisma tar litteraturvetare Alexandra Borg och formgivare Nina Ulmaja oss i hampan och berättar hur allt började och hur det fortsatt. Det är oavbrutet lärorikt och underhållande, och varje vackert formgiven sida osar av kärlek till Boken,” skriver förlaget. 

Föreläsningen är en del av föreläsningsserien V&K

V&K är en publik föreläsningsserie på Beckmans Designhögskola där aktuella arbeten inom visuell kommunikation diskuteras utifrån formgivarens perspektiv. V&K initierades av programmet Visuell kommunikation under höstterminen 2017 och denna föreläsning är nummer 4 i serien.

Tid: tisdag 7 januari kl 16.30
Plats: Aulan, Beckmans Designhögskola, Brahegatan 10
Anmäl dig gärna via vårt Facebookevent 

Nyheter
Filtrera