Robin Söderholm får NK Stockholm Young Talent Award by Beckmans

vik. kommunikatör alumni, examen2020 och mode, examensprojekt

Beckmansalumn Robin Söderholm är först ut att få det nyinstiftade priset NK Stockholm Young Talent Award by Beckmans.

Priset innebär att han under en dryg månad får möjlighet att visa upp sin examenskollektion från Beckmans på NK i centrala Stockholm samt exponering och synlighet i NKs digitala kanaler. Dessutom utgår även en prissumma på 10 000 kr.

-Beckmans samarbete med NK går långt tillbaka i tiden med utställningar, modevisningar och andra typer av arrangemang. Därför är det väldigt roligt att den här traditionen fortsätter och dessutom tas ett steg vidare genom ett nyinstiftat pris till unga, nyutexaminerade kreatörer, säger Pär Engsheden, modedesigner och programansvarig för Mode på Beckmans.

Aktuell med kreation till Mello-finalen

Robin Söderholm tog sin examen från modeprogrammet på Beckmans förra året. I februari medverkade han i talanginkubatorn Designers’ Nest Award på Copenhagen Fashion Week. Nu är han aktuell med en kreation till finalen i Melodifestivalen som kommer bäras av programledaren och skådespelaren Shima Niavarani.

I sin examenskollektion från Beckmans utforskar han könsneutralt mode och frågar sig om det är formerna i sig som är könsneutrala eller om det är bäraren som påverkar känslan. Romantisk plissering kombineras med mer stereotypa maskulina referenser i färgstarka kreationer.  

-Kollektionen speglar dagdrömmar om att för en stund vara någon annan och bära extravaganta och sensuella kläder. För att få upp de voluminösa formerna arbetade jag mycket med silkespapper i min drapering eftersom det är lätt att skrynkla och skapa volym med, vilket jag sen översatte till plisseringar i tyget, berättar Robin om arbetat med kollektionen.

“En kollektion med samtidsrelevans som utmanar och strålar” 

NK Stockholm Young Talent Award by Beckmans presenterades den 10 mars på NK Stockholm Juryn bestod av Pär Engsheden och Annika Berner från Beckmans samt Henrik Lilja och Karin Wickberg från NK. Såhär skriver juryn i sin motivering: 

“En examenskollektion med samtidsrelevans som utmanar och strålar, skickligt genomförd både i helhet och detalj. Genom att skapa ett uttryck av skörhet och romantik i kombination med maskulina referenser ger Robin Söderholm bäraren personlig frihet att uttrycka sig bortom traditionella ramverk. Kollektionen får oss att lyfta blicken, ändra perspektiv och fantisera om ljusare tider.”

Du ser hela kollektionen på NK Stockholms pop-up yta på entréplan.

Nyheter
Filtrera