Möt Gittan Jönsson – filmvisning och samtal

Beckmans öppen föreläsning

Gittan Jönsson är en av pionjärerna inom den feministiska konstvärlden. Nu förhandsvisar hon sin nya film på Beckmans och samtalar om
samhälleliga maktstrukturer.

Film bygger bro mellan konstnärsgenerationer

I sin konst gestaltar hon komplexa samhälleliga maktstrukturer och sociala relationer. Gittan bor i Berlin och i sin dokumentär Parallella linjer – ett kvinnohistoriskt dokument (2018) spanar hon efter den feministiska rörelsens avtryck i konstvärlden.

Filmen bygger en bro mellan yngre konstnärer i Berlin och äldre i Stockholm. De delar med sig av personliga erfarenheter av det patriarkala systemet och strategier för motstånd. Samtal uppstår som suddar ut gränser mellan tid och rum. Filmen lyfter fram kampen för rättvisa villkor inom konsten som nästan glömts bort. 

Förutom samtal och intervjuer består filmen av arkivmaterial, foton, filmade sekvenser från Sveriges Television och från en feministisk performancefestival i Warszawa.

Om Gittan Jönsson

Gittan Jönsson (f 1948) utbildade sig på Konstfack 1967-1972. Jönsson var aktiv i 70-talets feministiska kretsar i Stockholm, som Kvinnokulturfestivalen och Vi arbetar för livet och är idag verksam som konstnär i Berlin och Brantevik. Hon finns bland annat representerad på Moderna museet, Nationalmuseum och Göteborgs konstmuseum.

Parallella linjer – ett kvinnohistoriska dokument
Film av Gittan Jönsson
Foto Anna Intemann
Klippning Elena Weihe

Tid & plats 

Tid: torsdag 22 mars kl 16.15-17.45 (filmen är 50 min, därefter samtal)
Plats: aulan, Beckmans Designhögskola, Brahegatan 10
Kvällen är öppen för alla! Anmäl dig gärna via vårt Facebookevent.

Välkommen!

Nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Filtrera