Nytt jobb på starka modemärken direkt efter examen

Beckmans alumni, mode

Balenciaga, Koché och Totême är nya arbetsplatser för tre av våra modedesigners som examinerades förra året.

Faktum är att alla i klassen som gick ut våren 2021 har fått jobb inom modebranschen, både i Sverige och internationellt. Ronja Berg upptäcktes till exempel av Balenciaga via sociala medier och arbetar nu som designassistent på modehuset i Paris.

Vi har intervjuat Yanis Dorey och Filippa Agaton från klassen för att höra vad de gör på sina nya jobb.

Yanis Dorey

Var jobbar du?

–Jag jobbar nu för Koché, ett ganska ungt märke som är baserat i Paris och visar under Paris modevecka. Vi jobbar med att blanda streetwear och idéer om inklusivitet med Haute Couture-traditioner och tekniker. 

Vad får du göra där?

–På Koché får jag jobba med massa olika saker, för att vi är fortfarande ganska små, från flat sketches och drapering till brodyrdesign och samordning av de olika samarbeten som Koché har.

Vad är det viktigaste som du har med dig från dina år på Beckmans?

–Jag skulle säga att den bästa kunskap som jag har från Beckmans är självständighet och förmågan att samarbeta med andra människor. Det är en sak att vara tekniskt och konstnärligt duktigt, men i en arbetsmiljö är det även viktigt att kunna anpassa sig till andra människor, att organisera sitt arbete och att kunna förstå en estetik som kanske inte direkt är ens egen!

Filippa Agaton

Var jobbar du?

–Jag jobbar som designassistent på Totême i Stockholm.

Vad får du göra där?

–I och med att vi är ett litet designteam på tre personer så gör vi mycket tillsammans. Så mina dagar kan skilja sig mycket åt men består oftast av avprovningar, skissande, tygmöten, proto- och sms möten m.m. Vi har också gjort en del resor, både för inspiration men också för att besöka fabriker och gå på tygmässor och dylikt. Jag tycker att det är så himla härligt att få jobba i team, särskilt när det är ett så fint som det jag har här. 

Vad är det viktigaste som du har med dig från dina år på Beckmans?

–Det viktigaste för mig har nog varit att känna mig trygg i- och ha erfarenhet av alla led i skapandeprocessen, allt från det kreativa skapandet till tekniska skisser, mönsterkonstruktion, tygval, färgval, sömnad, finish m.m. För även om alla delar sällan ingår i en och samma tjänst när man jobbar så är jag glad över att ha förståelse för alla delar.

Nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Filtrera