Glas-stipendiat 2021 utsedd av Svenskt Tenn

Beckmans

Elin Åkerfeldt får årets glas-stipendium från Svenskt Tenn för sin serie lekfulla dricksglas.

Hedersomnämnanden gick tillFanny Johansson för sin vas Knopp samt Carl Folkesson för sin vas med topografiska former.

Om kursen Uppdraget i samarbete med Svenskt Tenn

Under andra året på Form utforskar studenterna glasdesign i samarbete med Svenskt Tenn. I kursen är Svenskt Tenn potentiell uppdragsgivare. Studenternas uppdrag: att skapa en produkt eller produktserie på temat ”det dukade bordet”. Under ett antal veckor arbetar studenterna med research, skisser och skissmodeller för att sedan avsluta med att få sin design uppblåst i hyttan Stockholms glas i Gustavsberg av en professionell glasblåsare.

Kursen avslutas med en utställning på Beckmans och årets stipendiat tillkännages. Stipendiet från Svenskt Tenn ger studenten ytterligare 4 timmar i glashyttan för att fortsätta utveckla sin produkt

Juryns stipendiemotivering Elin Åkerfelt

”Vi var eniga om att Bölja glaset, det som har en våg i botten, är både elegant, har en enkelhet och självklarhet som känns ny och passar perfekt in på Svenskt Tenn. Bölja är en utveckling av så kallade standardglas i pressglas men Elin, du har höjt upp ett vardagsglas till en ny nivå, ett glas som likväl kan vara ett smycke på en vacker middagsdukning som ett juice eller mjölkglas på ett frukostbord. Vi tycker att det finns en utvecklingspotential i Bölja, och att det skulle kunna finnas i olika storlekar”.

Hedersomnämnande Fanny Johansson

”Att hitta inspiration och formidéer i ett helt annat material och att lyckas överföra det till glas på ett spännande och vackert sätt tycker vi skall uppmärksammas.
Fannys Vas Knopp, har väldigt fin rörelse och har absolut en potential att bli en vacker och kommersiell vas men vi tycker att storleken behöver jobbas igenom lite ytterligare för att bli både vacker, bra och praktisk.”

Hedersomnämnande Carl Folkesson

”Även det andra hedersomnämnandet går till en vas där inspirationen kommer från ett helt annat håll. Carl har hämtat inspirationen till sin vas, Taberg både i Josef Franks akvareller och i kartor. Vi tycker att vasen har fått ett väldigt spännande och nytt uttryck där glasets reflektioner och speglingar blir oerhört vackra i den ”tätare delen” av vasen. Vi ser att det även i Taberg finns en utvecklingspotential men att skissens storlek och ”hals” behöver arbetas igenom lite ytterligare.”

Medverkande lärare och gästlärare

Peter Nylander, formgivare och kursansvarig lektor Form
Erik Björk, formgivare och adjunkt Form
Chien-Kuang Liu, konstnär/glasblåsare, Stockholm Glas
Kristin Larsson, konstnär/glasblåsare, Stockholm Glas
Rasmus Nossbring, konstnär/glasblåsare, Stockholm Glas
Simon Klenell, konstnär/glasblåsare
Ann Wåhlström, glasformgivare
Bertil Nordahl, fotograf

Nyheter
Works of Essence

Works of Essence


Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Filtrera