Formstudent en av dem som prisas för socialt hållbarhetsprojekt

Beckmans form, stockholm furniture fair

Formstudenten Klara Hedengren är en av medarbetarna till tidningen Skärholmen interiör som nu utsetts till ”Årets hållbarhetsprojekt” av tidningen
Form på Stockholm Furniture Fair.

”Framtiden knackar på”

Skärholmen interiör är en unik produktion av Design Lab S i samarbete med barn från området och Sveriges ledande design och inredningsfotografer. Magasinet lyfter framtidens formgivare och vad hem och design kan vara idag. 

”Det talas mycket om hållbarhet i mässammanhang – men då handlar det oftast om material och återvinning. Social hållbarhet står inte lika högt på agendan. Med tidningen Skärholmen Interiör vänder Design Lab S i Skärholmen blicken åt ett annat håll – redaktionen, bestående av barn i åldern 9 till 13 år, har i samarbete med skribenter och fotografer skapat ett inredningsmagasin som utmanar normerna med hemma hos-reportage hos människor i förorten. Framtiden knackar på!,” skriver juryn om projektet.  

Roligast jobbet någonsin 

På uppdrag av Design Lab S har Klara Hedengren och Malin Dahlberg arbetat med en redaktionsgrupp av barn som är stammisar på Labbet. Stammisarna är mellan 9-13 år och det är de som har fått bestämma tidningens innehåll. Tack vare många fotografer, formgivare och skribenter har tidningen förvekligats enligt barnens idéer. Precis som många av Design Lab S projekt är detta resultatet av en bred kollektiv kreativ process. 

–Det är det absolut roligaste jobb jag någonsin har haft! Det har gett så mycket till mig själv och min egen verksamhet. Barnen har så mycket roliga idéer och de har fått mig att utmana min egen designprocess. På en designutbildning får man lära sig att skissa först och bygga sen, men barnen har ett helt annat förhållningssätt till processen, ofta börjar de bygga direkt, berättar Klara.

-Under åren har vi samarbetat med många Beckmansstudenter i våra undersökningar tillsammans med barnen. Gång på gång visar de stora kvalitéer inom pedagogik, design och kreativa processer och Klara är verkligen en av dem. Vi hoppas på ett fortsatt samarbete med Beckmans, säger Samir Alj Fält, konstnärlig ledare på Design Lab S.

Du kan köpa Skärholmen interiör på Design Lab S hemsida.  För frågor om Skärholmen Interiör eller Design Lab S, kontakta verksamhetsledare Alicia Donat-Magnin

Om Design Lab S 

Design Lab S är en kollektiv designstudio i Skärholmen som vill verkar för var och ens rättighet att uttrycka erfarenheter, upplevelser och perspektiv i form av estetiska avtryck i samtiden. Sedan 2013 engagerar Labbet professionella designers och barn mellan 8 och 15 år i kollektiva skapandeprocesser, även personer över 80 år välkomna. Barnen som besöker labbet bjuds in som jämlika medarbetare, med lika stor agens i designprocessen som professionella designers.

Nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Filtrera