Examensprojekt tävlar i Tempo dokumentärfestival

Beckmans alumni, examen2020 och visuell kommunikation, examensprojekt

Filmen Top of the Pyramid är ett examensarbete i Visuell kommunikation av Felix Scheynius. Nu visas den på Tempo dokumentärfestival där den valts ut att tävla i kategorin New Doc som visar filmer gjorda av landets mest lovande, men ännu oetablerade regissörer.

-När filmen visades på examensutställningen i augusti fick jag positiv feedback av besökarna vilket jag är väldigt glad över. Men jag ser fram emot att visa filmen på fler ytor, så det ska bli superkul att nu visa den för en större publik och dessutom få chansen att tävla i kategorin New Doc, säger Felix Scheynius.

Vinnaren i kategorin New Doc får 40.000 kronor för sitt nästa filmprojekt. 

En skildring av jakten på sjävförverkligande 

Top of the Pyramid är en audiovisuell guidad meditation som utforskar jakten på sjävförverkligande, en jakt efter ett ideal som ibland ekar tomt. 

-Jag har alltid varit fascinerad över människans sökande efter mening. Vi lever i ett samhälle som är hårt präglat av en utvecklingskultur. Alla vill till toppen, och många väljer att ta den vägen genom att jaga materiell och social status. Pressen ökar även när internet och sociala medier har lett till att toppen ständigt är synlig.

Collageteknik skapar berättelse

I filmen leds betraktaren mot toppen av en guidad meditation vilket är ett populärt verktyg inom självutveckling. Visuellt är filmen främst baserad på collagetekniken ”found footage”, vilket i det här fallet innebär dokumentärt material från internet.  

-Found footage är en teknik jag utforskat tidigare men som jag ville fördjupa mig i. Tekniken intresserar mig för att man kan sätta sitt berättande i ett större sammanhang med väldigt små medel. Samtidigt vet man aldrig vad man landar i för bilder vilket är spännande, berättar Felix.

Digital festival 8-14 mars 

Tempo dokumentärfestival pågår 8-14 mars och är i år helt digital. Top of the Pyramid släpps tisdag 9 mars kl 18.00 och går då att streama under 48 timmar. 

Om Tempo 

Tempo dokumentärfestival är Sveriges största festival för dokumentära uttryck. Sedan 1998 har Tempo presenterat dokumentärer från hela världen för en svensk publik, verk som går över genregränser – film, radio, foto, transmedia och mer experimentella uttrycksformer. 

Nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Filtrera