Erik Saades kostym i Mello designad av tidigare Beckmansstudent

Beckmans alumni, mode

Dat Danh, som tog examen från Beckmans så sent som 2018, är designern bakom Erik Saades kostym i Melodifestivalens sista deltävling i Lidköping den 23 februari.

Dat Danhs tidigare kollektioner har visats på modeveckorna i Paris och Stockholm samt tävlat i Designers’ Nest på Copenhagen Fashion Week. Kollektionerna är ofta personliga berättelser som tar avstamp i hans egen bakgrund, i uppväxten i ett utsatt område i Malmö ”där allt handlade om streetwear och vad det stod för” enligt honom själv, men också i sina föräldrars flykt till Sverige på 1980-talet och släktbanden i Östasien.    

1. Du har i dina tidigare kollektioner ofta jobbat utifrån din bakgrund, hur var det att jobba mot en specifik person den här gången?  

–Jag tycker att det är mycket lättare att jobba med en specifik person, speciellt Erik som jag hade träffat förut. Sedan dag ett har han varit väldigt tydlig i sin idé och det är en person som är väldigt lätt att prata med (kanske för att vi båda är från Skåne och jämnåriga hehe)  

2. Hur tänkte Erik Saade kring kläderna? 

– Han berättade att han ville ha något i senapsgult, raka linjer, en kostym som inte känns för dressad. En kostym med en streetig känsla som ändå känns mode och jag förstod precis vad han menade, så jag började skapa direkt. Han gillade min första skiss och sedan var det bara att köra igång.   

3. Du ligger i startgroparna för ditt eget klädmärke, berätta! 

–Eriks outfit blir en första teaser och ligger rätt nära den estetik jag vill åt. Klädmärket kommer att vara en blandning av klassiskt herrmode och streetwear, men jag har inte satt något lanseringsdatum ännu…..

I P4 Malmö berättar Dat om kostymen och hur han jobbar som designer. Lyssna här

Nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Filtrera