Beckmansstudenter ställer ut på Vårsalongen

Beckmans konstnärlig gestaltning och visuell kommunikation

Julis Tuvenvall, student på programmet Visuell kommunikation, och Felicia Mebus student på Formprogrammet, har båda skapat konstverk som har valts ut till årets upplaga av Vårsalongen på Liljevalchs konsthall.

Är det ok med reklam i konstsammanhang?

–Mitt verk Pre-Roll började som ett skolprojekt på Beckmans där uppgiften var att tolka reklam och sedan skapa konst av det. YouTube har en annonsyta som heter pre-roll där företag köper annonser som visas innan och under videos på kanalen. Verket är en analog tolkning av den annonsytan, berättar Julius.

Det var i kursen Konst Reklam Konst, som ges under andra året på programmet Visuell kommunikation, som Pre-Roll togs fram. Kursen undersöker den laddade relationen mellan konst och reklam och Julius verk sätter fingret på en omdiskuterad fråga; kan vi acceptera reklam i konstsammanhang?

Samarbetspartner i projektet är Tradera. 

–Eftersom Tradera är ett stort och välkänt varumärke som bidrar till minskad nykonsumtion och därigenom till ett mer hållbart samhälle, kändes det som en relevant samarbetspartner, säger han.

Ett rums död och ett nytt rums födelse

Felicia Mebus målning Artificiell avbildar ombyggnationen av Slussen under hösten 2018. Titeln på verket syftar på en känsla som omvandlingen av vår livsmiljö kan framkalla.

– Varje morgon passerar jag Slussen, situationen är alltid en annan än den jag såg dagen innan. En precis plan för framtiden mejslas fram ur marken. Marken täcks av fabricerade material; betong, plast, metaller. Samma fenomen som vi ser överallt runt om oss i vår tid, en vilja att skapa en artificiell omgivning. Vi kan aldrig återskapa det som fanns där innan, det är ett rums död och ett nytt rums födelse. Jag saknar att leva i en värld som inte är konstlad – uppbyggd efter ritningar som tämjt vatten och träd in i en anlagd miljö. Vad gör det med oss att vi förändrar våra livsvillkor och modifierar vår värld? säger Felicia.

Om Vårsalongen

Den populära Vårsalongen brukar besökas av mer än 100 000 besökare. I år skickades nära 3000 ansökningar in och bland dem valdes 330 verk. På Vårsalongen möts yngre och äldre deltagare, professionella och amatörer och visar på en bredd av konstnärliga uttryck. I årets jury ingick konstnären Lars Lerin, designern och tillika Beckmansalumnen Bea Szenfeld samt konsthallens chef, Mårten Castenfors. Vårsalongen pågår i år mellan den 10 januari-22 mars på Liljevalchs konsthall i Stockholm.

Nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Filtrera