Beckmanslektor i porträttserie

vik. kommunikatör personal

Manush Mirzakhanian är en av de utvalda i porträttserie till minne av professor Sara Danius. 

Manush Mirzakhanian är lektor i mode på Beckmans och arbetar i sin egen praktik gränsöverskridande mellan modedesign, konst, illustration och formgivning. Efter att ha drivit det egna märket, Manush, har hon under många år utvecklat modeutbildningar på olika nivåer i Stockholm. 

Porträttserie del av utställning

I porträttserien är sju akademiker fotograferade iklädda Sara Danius kläder. Syftet är att uppmärksamma och hylla kvinnornas akademiska mod, och inspirera fler att liksom Sara gå sin egen väg.

Serien med porträtt ingår i utställningen Modet Lever Vidare som anordnas på Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm för att hedra Sara Danius minne och lyfta kvinnliga akademiker. 

Visade hur mode kan kommunicera

Som författare, essäist, professor i litteraturvetenskap och den första kvinnan med uppdraget som Svenska Akademiens ständige sekreterare och med ett passionerat intresse för mode, visade Sara Danius på hur mode kan användas för att kommunicera och ta ställning i frågor som jämställdhet och kvinnokamp. 

Mellan 2018-209 var Sara Danius också knuten till Modeprogrammet vid Beckmans för att bidra till den strategiska ämnesutvecklingen och hann bland annat handleda modestudenter i kursen Nobel Creations där de gestaltade verk av sju kvinnliga litteraturpristagare.

Plagg auktioneras ut till förmån för minnesfond

I anslutning till utställningen Modet Lever Vidare kommer ett 80-tal av hennes plagg att auktioneras ut på Tradera till förmån för Sara Danius minnesfond, som startades av Sara Danius familj, som stöd till kvinnliga banbrytare inom essäistik, kritik, humanistisk forskning, journalistik och konstnärliga verksamheter.

Nyheter
Filtrera