Beckmanslektor får prestigefulla Doga-merket i Oslo

Beckmans personal, grafisk design och visuell kommunikation

João Doria, grafisk designer och lektor på programmet Visuell kommunikation, har fått ta emot det norska designpriset Doga-merket för boken Concrete Oslo.

Boken hyllar stadens betongtunga efterkrigsarkitektur och är ett samarbete mellan Arkitektur- och designhögskolan i Oslo, João Doria och förlaget Torpedo. Författare är Erik Fenstad Langdalen, Andrea Pinochet och Léa-Catherine Szacka.

En bok som ger en euforisk känsla enligt juryn 

”Om du går i gång på papper är du förmodligen en papyrofil, men när det gäller betong finns det inget sådant uttryck. Det är lite synd, för juryn skulle ha velat ha ett ord för den nästan euforiska känslan vi får när vi läser i Concrete Oslo. Det är inte bara bra utfört, med respekt för och kärlek till materialet, men det är också en mycket intressant och annorlunda dokumentation av en utskälld epok i norsk arkitektur som ger ära och värdighet åt betongen som material. Bokens format – kompakt och monokrom – ger också associationer till väggar och betong och ger därmed en subtil upplevelse av temat i boken.

Boken är gjord som en guidebok vilket återspeglar författarens önskan att boken ska användas, och det finns skäl att hoppas att den kommer att finna sin rättmätiga plats i arkitekturstudenternas väskor.” skriver juryn i sin motivering.

Om Doga-merket

DOGA-merket delas årligen ut till norska arkitektur- och designprojekt i samband med DOGA-dagen. Utmärkelsen lyfter fram verksamheter och formgivare som har samarbetat om innovativa projekt där design och arkitektur skapar samhälleliga, miljömässiga eller ekonomiska värden.

Nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Filtrera