Beckmansalumni utvalda i Ung Svensk Form 2021

vik. kommunikatör alumni, form och mode

Tre tidigare Beckmansstudenter har valts ut i årets upplaga av Ung Svensk Form som premiäröppnade digitalt under Stockholm Design Week.

Mode ur spelperspektiv gav stipendium från Massive Entertainment

Marie Isacsson som gick ut Mode 2018 har också fått ett av årets stipendier – Massive Entertainment-stipendiet som innebär 6 månaders betald praktik hos studion för att utforska mode och skins i spelproduktion. 

I sin examenskollektion från Beckmans utforskade hon gaming och dess relation till mode. I kollektionen Fantasy Land, som visas i Ung Svensk Form-utställningen och som hon utvecklat under sin MA på Royal College of Fashion i London, har hon fortsatt att utforska interaktionen mellan det faktiska och det fiktiva och undersöker bl a förhållandet mellan spelare och deras avatarer i MMORPG (Massive Multi Online Role-Playing Games). 

Såhär skriver juryn om projektet: 
Lyxig tailoring möter MMORPG-avatarer i detta arbete kring identitet, immateriell materialitet och relationen mellan det analoga och det virtuella. Skickligt hantverk i det fysiska plagget triggar intresset för framtidens virtuella garderober.

”Enastående utförd modell ” – examensarbetet Vingla

Rasmus Steyner Randén som gick ut Form 2020 har valts ut med sitt examensprojekt från Beckmans – springcykeln Vingla. Projektet vann tidigare i höstas Global Design Graduate Award 2020 i kategorin industridesign.

Såhär skriver juryn om Vingla:
Färgglad och lekfull industridesign som väcker teknikintresse och kreativt tänkande. Smarta, enkla lösningar anpassade för barns händer ger hopp om en framtid där reparation och underhåll ersätter slit- och slängkulturen. Rättframt och självklart arbete som presenteras genom en enastående utförd modell.

Examenskollektion från Beckmans inspirerad av skidvärldens estetik

Sist men inte minst har Antonia Pihls sedan tidigare hyllade examenskollektion från Beckmans 2018 valts ut i årets upplaga av Ung Svensk Form. Det är en kollektion som är inspirerad av skidvärldens estetik och där basen i kollektionen är gjord av spillmaterial med ”patches” inspirerade av pjäxgrafik.

Såhär skriver juryn om kollektionen: 
En komplett och formsäker kollektion där modedesignen har anpassats efter spillmaterial i en kreativ fusion av oversized street fashion och couture. Det är modigt, ärligt och självsäkert med modeskaparens initialer invävda i namnet.

Om Ung Svensk Form

Ung Svensk Form är en årlig jurybedömd utmärkelse och vandringsutställning med syfte att öka och bredda kunskapen om ung och nyskapande svensk formgivning. Utmärkelsen stimulerar gränsöverskridande projekt, och delar därför inte in ansökningarna i kategorier. Ett flertal stipendier delas ut till utvalda formgivare som särskilt utmärkt sig. Utställningen turnerar både i Sverige och utomlands.

Ung Svensk Form 2021 är en samproduktion mellan Föreningen Svensk Form och IKEA Museum, i samarbete med Kulturhuset Stadsteatern och Malmö stad.

Nyheter
Filtrera