Beckmans x Designtorget 2019

Beckmans form

Inför Stockholm Design Week presenterar vi årets samarbete mellan Formprogrammet på Beckmans Designhögskola, industridesignlinjen på Konstfack och Designtorget: en bit av Skandinavien som får följa med hem.

Från idé till färdig produkt

Studenternas uppdrag var att skapa en produkt som kan fungera som gåva från ett besök i Sverige, den får med andra ord inte vara för stor och den ska ha en hög designfaktor. I team om två har studenterna skapat ett varumärke, tagit fram en produkt som de producerat i en serie om 10 exemplar, och byggt en affärsplan kring den. 

–I rollen som formgivare kan vi arbeta på många olika sätt, med många olika uppdrag, produktområden, målgrupper och tendenser i samhället. Ett sätt är att arbeta med en egen mindre produktion. Studenterna tränar sig i att förstå material, produktionsmetoder och företagskontakter. Tack vare studenternas förmåga att förstå samtiden och att sätta form på det visuella kan de snabbt skapa objekt som möter en publik marknad, säger Janne Loftén, kursansvarig lektor på Formprogrammet.

Produkter lanserade i Designtorgets ordinarie sortiment 

I år är fjärde gången som vi samarbetar med Designtorget och flera av de produkter som tidigare år tagits fram i kursen har också blivit en del av butikens ordinarie sortiment; brickan Elvira, piedestalen Unit och prisbelönta växtställningen Regrow, som fick designpriset Formex Nova 2019.  

Årets produkter 

Årets produkter finns till försäljning på Designtorget vid Sergels Torg från den 31 januari och åtta veckor framåt. 

Sinus – staplingsbart glasunderlägg i pressat plexiglas. Design: Frida Fröderberg och Rasmus Steyner Randén

Ro – en dekoration och automatisk ljussläckare för kronljus i rostfritt stål. Design: Lovisa Sandström och Tilde Ullberg.

Oort – en vägghängd ljushållare i ny tappning, tillverkad av gjuten, återvunnen aluminium.  Materialets naturligt blanka yta hjälper till att sprida ljuset. Design: Mika Lindblad och Ronja Reuber

Kurbits – en liten vas med förmågan att hålla uppe långa växter, inspirerad av svenska traditioner och målarkonsten kurbits. Design: Sofie Johansson och Jessica Westerberg

A Swedish Celebrity –  tillsammans med fotografen Adam Daver följer Alice Hägglund och Kourosh Hekmatara påsklämman då den befinner sig i situationer som den inte är van vid. Boken vill inspirera och ge förslag på våra vardagsföremåls mångsidighet och hur påsklämman kan bidra till att nödlösa vardagen.

Gem – ger nytt liv till en produkt som ofta tappas bort på skrivbordet eller hamnar i papperskorgen. Det här är ett gem att behålla för alltid; som gem, bokmärke eller som sedelklämma. Design: Sinar Alexis och Joakim Zickert.

Nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Filtrera