Beckmans på Stockholm Creative Edition

vik. kommunikatör alumni och konstnärlig forskning

Beckmans Designhögskola är en del av Stockholms nya designvecka, Stockholm Creative Edition, genom den kurerade utställning The New Locality och The Kinship Method & FRIENDS.

The New Locality 23-29 sept

Utställningen The New Locality är ett samarbete mellan Beckmans, som visar verk av nyetablerade designer, och Reform Design Lab som presenterar 3D-printade möbler av biocomposit. Utställningen lyfter fram lokalt hantverk, lokala produktionsmetoder och svenska producenter och är kurerad i ett samarbete mellan Hanna Nova, New Era Studio och Annika Berner på Beckmans med styling av Sophie Bratt.

Medverkande nyetablerade designers från Beckmans är bland andra Swedish Girls, Sizar Alexis och Jessica Westerberg, och dessutom visas examensprojekt från skolan av Josefin Zachrisson, Johanna Fosselius och Gustav Winsth samt prototyper framtagna i samarbete mellan formstudenter och Dux, Gärsnäs, Källemo, Storängen, Johansson Design och Kinnarps.

–Vi vill skapa en plattform för att visa verka av våra nyetablerade formgivare, ge möjlighet att nå en större målgrupp och skapa intresse för vad ny design handlar om idag – de frågeställningar, metoder, material och uttryck som unga designer utgår ifrån och använder, säger Annika Berner, chef externa relationer och ansvarig för alumniverksamheten på Beckmans Designhögskola.

The Kinship Method & FRIENDS 23-26 sept

Under Stockholm Creative Edition möter vi också The Kinship Method & FRIENDS som bjudits in för att visa experimentella projekt som tar sin utgångspunkt i alternativa designprocesser och metoder.  I en utställning på A House Ark samlar The Kinship Method kreatörer,  varav flera är designers som nyligen gått ut Beckmans såsom Isa Andersson, Frida Fröderberg, Joakim Zickert och konst- och designkollektivet Swedish Girls, som alla prövar nya sätt att skapa design.   

–Ett sätt att bryta mönster, strukturer och resultat är att skapa design som lägger tonvikten på andra aspekter. Nya former får ta plats tillsammans med nya tankar. Under designveckan visar vi en mångfald projekt som alla länkas samman av att de använder sig av alternativa designmetoder, berättar Margot Barolo, designer och programansvarig för Form på Beckmans och som har initierat och drivit forskningsprojektet The Kinship Method. 

Här ser du programmet med allt som händer på The Kinship Method & FRIENDS.

Om The Kinship Method 

The Kinship Method är ett konstnärligt forskningsprojekt från Beckmans Designhögskola som genomfördes 2018-19 där fem formgivare utmanar sig själva och varandra genom att pröva nya metoder. Projektet har tidigare visats på Sven-Harrys konstmuseum och Rian Design Museum. Under våren 2021 publicerades boken om projektet av Arvinius Orfeus förlag. Den 5 oktober presenteras projektet också i en föreläsning på Beckmans. 
Läs mer om konstnärlig forskning vid Beckmans.

Om Stockholm Creative Edition

Stockholm Creative Edition är en ny årlig oberoende designvecka som visar ett urval av den bästa och mest progressiva svenska designen och konsthantverket. Evenemanget arrangeras för allra första gången den 23-29 september 2021. Under 7 dagar öppnar utställningslokaler, studios och pop-up-ytor för såväl designentusiaster som för designbranschen. Alla utställningar är öppna för allmänheten. Stockholm Creative Edition (The Space), Sveavägen 6 b, Stockholm, är hubben för utställningen.

Nyheter
Filtrera