Beckmans medverkar i svensk designsatsning i Paris

Beckmans alumni och international projects, form

Alumni från Beckmans Designhögskola visar samtidsdesign i en utställning på Institut Suédois som pågår till den 3 oktober.

Kurerad utställning av designer Pierre Marie

Produkter av Jonathan Nilsson, Lotta Lampa, Jessica Westerberg, Ronja Reuber, Mika Lindblad och Max Stjerna har valts ut till en utställning kurerad av designer Pierre Marie där svensk samtidsdesign möter hans egen naturinspirerade väv. Under designveckan öppnas också institutets gästlägenheter, inredda med svensk design, upp för visningar. En av dessa lägenheter inreddes av alumni från Beckmans 2019. 

Beckmans medverkar med vid två olika event på Svenska institutet i september 

September är den stora design- och modemånaden i Paris som inleds med Paris Design  Week och avslutas med Paris Fashion Week. Svenska institutet står under hela månaden värd för satsningen Swedish Design Movement som sammanför över 30 svenska designföretag och formgivare från hela designfältet och som alla förenas av att de vill bidra till ökad hållbarhet i alla led. Beckmans Designhögskola medverkar både på designveckan och under Paris Fashion Week då våra nyutexaminerade modedesigners visar sina examenskollektioner från Beckmans.

Medverkande Beckmansalumni under Paris Design Week 

Jonatan Nilsson tog examen ifrån Beckmans 2017 och är sedan dess verksam i sin ateljé i Stockholm. Tillverkningsprocesser, med fokus på innovation och med en experimentell ingång, är en central del av hans designpraktik. Hans ambition är att skapa uttrycksfulla objekt som på något vis utmanar föreställningar om hur saker förväntas se ut och fungera. 2019 utsågs han till Young Designer of the Year av Elle Decoration Sweden samt ställt ut verk på flera håll i Europa de senaste åren. 

Lotta Lampa är formgivare och konstnär, baserad i Kalix, Norrbotten och tog examen från Beckmans Designhögskola 2013. Idag är hon verksam på en internationell arena. Lampas estetik refererar både till postmodernism och raggarkultur och balanseras med lugnet och naturen från Norrbotten.  Objekten skissas upp snabbt och stort, gärna direkt i materialet. Tillverkningen sker sedan för hand i nära samarbete med hennes far och bror som arbetar med raggarbilar i Kalix. Ett hållbart hantverk, där ursprunget, samarbetet och gemenskapen är viktig och värdesätts högt.

Jessica Westerberg fascineras av vardagsobjekts skulpturala former och genuint hantverk. Hon arbetar i keramik, betong, glas och metall. Hon examinerades från Beckmans 2020

Ronja Reuber är produkt- och möbelformgivare med fokus på cirkulär design. Hon tog examen från Beckmans 2020 och driver idag Schiller Reuber Design Studio med bas i Stockholm. 

Mika Lindblad examinerades från Beckmans 2020 och studera idag en Master på Konstfack. I hennes design är funktion, estetik och hållbarhet centralt. 

Max Stjerna examinerades från Beckmans 2021 och arbetar idag på möbeldesignföretaget Massproductions i Stockholm. I sitt examensarbete från Beckmans, Sense & Settle, som har valts ut till utställningen utforskar han hur den sinnliga upplevelsen av vår levnadsmiljö kan förhöjas genom materialitet.

Om Swedish Design Movement

Swedish Design Movement är en del av regeringens export- och investeringsstrategi och enar aktörer inom svensk design, mode och arkitektur. Syftet är att sätta Sverige på den internationella designkartan, bidra till Sveriges klimatmål och öka synligheten för svenska hållbara företag.    Swedish Design Movement leds av Svenska institutet i samarbete med Svensk Form, Sveriges Arkitekter, Swedish Fashion Association och Trä- och Möbelföretagen, Göteborg, Malmö, Stockholm, Umeå, West Sweden, Business Sweden och Visit Sweden.

Nyheter
Works of Essence

Works of Essence


Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Filtrera