Beckmans x Designtorget 2022

Beckmans

Tillsammans med Designtorget lanserar vi nu sex produkter designade av formstudenter.

Samarbetet är en chans för unga formgivare att redan under studietiden arbeta med branschanknuten produktion.

–I denna kurs har vi liksom fått möta verkligheten på ett annat sätt, utan skolans skyddande väggar. Det har varit utmanande men också jätteroligt, säger Annelie Wihlborg och Carl Folkesson som tillsammans tagit fram kroken GIRA.

Design i begränsad upplaga

Under andra året på Formprogrammet får studenterna i uppdrag att skapa ett varumärke och ta fram en produkt i begränsad upplaga som tillverkas av en lokal underleverantör. Kursen ger studenterna en förståelse för material och produktionsmetoder och att kommunicera med olika yrkesgrupper.

–Att kommunicera vår idé på ett så tydligt sätt som möjligt mot tillverkare och producenter, alltså någon som inte är vår lärare eller en del av skolmiljön, har varit bland det mest utmanande. Vi har också jobbat med att försöka ha ett öppet sinne och tidigt i processen till viss del styra vår form mot vad som är möjligt att tillverka på ett effektivt sätt, berättar de.

Sex produkter i butik och online från den 28 april-29 maj

Att det blev en just en krok som Annelie och Carl valde att experimentera runt berodde delvis på det lilla formatet.

–En väggkrok kan verkligen utstråla så mycket personlighet trots sin lilla storlek. Men det var också viktigt för oss att göra en produkt som blir tillgänglig för så många som möjligt. Eftersom pris är en oundviklig en del i det ville vi jobba i en mindre skala. Vi kände båda att Designtorget många gånger är den butik man går till för att hitta produkten med det där lilla ”extra”, men som trots det inte behöver kosta allt för mycket.

Från den 28 april finns GIRA och sex andra produkter till salu i Designtorgets butik på Sergelgatan 20 i Stockholm samt online under en månad.

GIRA krok | design Annelie Wihlborg & Carl Folkesson

Vår ambition var att göra en krok som inte var så “krokig”. Resultatet blev motsatsen – en extra krokig krok. För oss är Designtorget den butiken vi går till när vi är ute efter någonting med det där lilla extra. Vår strävan har alltid varit att vår produkt i slutändan skulle passa in i det, men att den trots sin ringa storlek får ta plats och synas både genom färg och form.
Material: pulverlackerad aluminium

POM bokstöd | design Cecilia Mosesson, Imad Benkabbou & Max Lundén

Ett bokstöd där du bjuds in att påverka utseendet. När bokstödet tas ut ur sitt kuvert, viks det upp och bladen kan tryckas ut för att ge en känsla av djup men också ett vackert ljusspel. Inspirationen är hämtat från William Morris naturmönster, och äpplet, med dess kunskaps-symbolik, står i fokus.
Material: mässing

BOB påsklämma | design Elin Åkerfeldt och Emilia Lamberg

BOB är en påsklämma i rostfritt stål, ett både hygieniskt och slitstarkt material. Klämman tål förvaring i kylskåp och frys samt maskindisk, och är ett mer hållbart alternativ till påsklämmor i plast. Den klassiska men samtidigt moderna designen gör att klämman lika gärna skulle kunna hittas i mormors kökslåda som i din egen. BOB tillför det lilla extra till dina öppnade förpackningar och är perfekt att ge bort som en gåva till personen som har allt.
Material: rostfritt stål

LILO spegel | design Olivia Ståhl och Fanny Johansson

Vi vill undersöka om vi kunde hitta ett samspel mellan konst och design och därigenom skapa en lekfull produkt som tillför något mer än enbart en praktisk funktion. Genom formen vill vi ge användaren friheten att på sitt eget vis ge liv åt spegeln. Kanske som bordsdekoration, bricka eller som en klassisk spegel. Bara fantasin sätter gränser!
Material: spegelglas, forescolor

RUTAN 3×4, sänghylla | design Elinor Parra & Sofie Krüll

Rutan 3 x 4 är en quiltad sänghylla i slitstarkt bouclétyg, anpassad för hem där traditionellt sängbord inte får plats. Med inspiration från nutida mode och inredning är Rutan 3 x 4 en mjuk hylla som kan användas vid sängen likväl som i andra rum. Den praktiska hyllan hängs enkelt upp på väggen med tillhörande skruvar. Vid behov är den lätt att tvätta genom att skruva av skruvlocken för hand och ta ur rundstaven.

Sänghyllan är tillverkad av Fabrikörerna, en syfabrik i Göteborg som till största del ägs och drivs av personer som är nya i Sverige. ”När du köper den här produkten bidrar du till mångfald, miljö och möjligheter!” Fabrikörerna.
Material: tyg och vadd 100% polyester, rundstav i björk.

ZEN vas & ljusstake | design Jenny Svensén och Johanna Ringqvist

Zen är en kombinerad vas och ljusstake tillverkad i återvunnen aluminium. Begreppet Zen härstammar från den österländska kulturen och bygger på inre närvaro. Genom att vända formen tillåts användaren att följa med i årstidernas växlingar och därigenom vara närvarande i nuet. På sommarhalvåret är Zen en perfekt vas för blommor. Och på vinterhalvåret en ljusstake som lyser upp ditt hem.
Material: återvunnen aluminium

Nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Filtrera