Beckmans Designhögskola x Designtorget

Beckmans 2023, designtorget och form

För nionde året i rad samarbetar Beckmans Designhögskola och Designtorget. Under sex veckor har andraårsstudenterna på Formprogrammet vid Beckmans tagit fram produkter som presenteras i en utställning i Designtorgets butik på Götgatan 31 i Stockholm den 27 april. 

I kursens lärandemål ingår förståelse för alla steg i både produktionsutveckling, tillverkning, resekostnader, material, förpackning och frakthantering. 

– Produktformgivare verkar i flera olika intressanta gestaltande områden. Många formgivare vill utveckla egna produktidéer och vill äga all kontroll över alla delar i designprocessen och vidare i produktionsledet till slutkund. Det är till stor fördel att studenterna här får en djupare förståelse för hur producerande företag fungerar och hur de tänker. Det kan också ofta handla om ett aktivt ställningstagande; man vill ha kontroll över produktionen av etiska eller miljömässiga skäl, man vill inte göra sig beroende av uppdragsgivaren. Årets andraårsstudenter visar hur god design kan förgylla din vardag, säger Jan Loftén, kursansvarig lektor vid Formprogrammet.

Utställningen invigs med en vernissage i Designtorgets butik på Götgatan 31 i Stockholm den 27 april kl. 17.00. Produkterna lanseras exklusivt för Designtorget i begränsad upplaga och blir tillgängliga 27 april i Designtorgets butik, samt online på designtorget.se.

– Vi är otroligt stolta över vårt samarbete med Beckmans Designhögskola. Vi har samarbetat i många år och varje år så kommer det fram många kreativa och framåtpekande produkter. Speciellt för i år har varit att studenterna har fått anpassa sig extra mycket efter världsläget när det gäller material och produktion. Produkterna som har kommit fram är otroligt bra! Vår förhoppning är att projektet, även i år, ska leda till fler långsiktiga samarbeten med formgivarna. Tidigare års kollektioner har resulterat i produkter som blivit en del av Designtorgets fasta sortiment. Exempelvis prisbelönade produkten Regrow av Madeleine Nelson och krukan Örta av Emma Stridh och Robert Wettebrandt, säger Malin Wåhlström, inköpschef på Designtorget.

Om Designtorget:

Designtorget, grundat 1993, är en marknadsplats och plattform för formgivare, varumärken, innovatörer och småskaliga producenter. Sedan starten arbetar Designtorget för att göra skandinavisk design framgångsrik och tillgänglig. Idag representeras genomtänkt och noga utvald design och möbler inom kärnkategorierna kök, barn, hemmakontoret, hall, hem och gåvor i Designtorgets 5 butiker, samt webbshop www.designtorget.se

Vasen Vilda av Ebba Qvinnström och Svea Tisell

Vilda är en vas i aluminium som handgjorts via sandgjutning utanför Stockholm. Designad och utformad att låta sticklingar och kryddor växa eller blommor att lyftas. Vilda tar plats, lyfter färgen i växterna och passar hela året från vårens lökar till sommarens ängsblommor. Med ett avtagbart nät för blommorna att vila mot.

Ljusstad av Tove Östlund, Malin Kristiansson och Chatrine Schumacher

LJUSSTAD är en ljusstake i lackerad stål och sandgjuten aluminium. Ljusstaken förvarar samtidigt värmeljus i foten, så att man enkelt och snabbt kan fylla på med ett nytt när ljuset brunnit ut. Formgiven av Chatrine Schumacher, Malin Kristiansson och Tove Östlund. Tillverkad i Sverige, i samarbete med Metallum, Westermalms Metallgjuteri, Leba och AfG Engineering AB.

Ferdinand av Max Palmdahl och Sigrid Mårtensson

Ferdinand är ett stilfullt grytunderlägg speciellt framtaget för att kompletteras med vinkorkar. Produkten lämpar sig som present och bidrar till att förlänga livet på vinkorkar och minnena de bär. Genom att lägga till mellan 3 och 9 vinkorkar får du ett välfungerande och personligt grytunderlägg.
Ferdinand är konstruerad med utgångspunkt att vara lättillverkad och orsaka så lite spillmaterial som möjligt. Det består av 6 st delar utskurna ur aluminiumplåt vilka därefter sammanfogats med en enda skruv.


Pallen Yes Box av Alexander Morén och Edward Weinhofer

Pallen Yes Box är designad för att lyfta wellpappens egenskaper och visa att det inte enbart behöver vara ett packmaterial. Resultatet är en pall med en kombination av geometriska och organiska former som tack vare dess konstruktion kan användas både som sittmöbel eller sidobord. Yes Box är laserskuren av tjock wellpapp som är 100% återvunnen och är 100%återvinningsbar. På förpackningen medföljer en monteringsanvisning.

Broder Pique-Nique

Broder Pique-Nique var en fransk musketör som övergav slagfältet för frosseri. Låt picknickens grundare leda dig genom en historia av festligheter. Denna figurativa flasköppnare är skulpterad för hand vilket ger varje broder ett unikt utseende. Han följer gärna med i fickan på picknicken men står även fint på bordet hemma redo för livets goda.
Designad av Maja Berthin Tingström och Iris Arlert och gjuten i återvunnen aluminium av Ludvig Ödman på Konstla AB.

Nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Filtrera