Beckmans Designhögskola skapar kulturministerns klänning till Nobelfestligheterna

Beckmans mode, nobel

Kunskap och klimathot är två av de ämnen som lyfts fram i förslag till klädsel åt kulturminister Amanda Lind till Nobelbanketten 2019.

Viktiga frågar har vävts in i design och modekoncept 

Modeprogrammet vid Beckmans Designhögskola har sedan 2011 årligen skapat fria tolkningar av Nobelprisen. I år genomförs projektet i samarbete med Sveriges kulturminister. På hennes initiativ har studenterna på Modeprogrammet årskurs 1 tagit fram kreationer som förhåller sig till viktiga ämnen för den tänkta bäraren – kulturminister Amanda Lind.

Ministerns person och hjärtefrågor har på olika sätt vävts in i design och modekoncept. Frågor kring kunskap och yttrandefrihet, att befria världshaven från föroreningar och plast, klimathotet och skogsbränder har delats in i teman från de fyra elementen: jord, eld, vatten och luft.

–Mode är politiskt. På Nobeldagen är hela världens blickar riktade mot Sverige. Det vore ett slöseri att inte lyfta frågor jag tycker är viktiga vid ett sådant tillfälle. Att dessutom få göra det med unga kreatörer från Beckmans känns otroligt spännande och bra. Som minister för svenskt mode blir jag stolt när jag ser hur många talanger det finns i Sverige, säger Amanda Lind.

Utställning på Konstakademien 5-15 december

I en utställning på Konstakademien mellan den 5-15 december visas nu studenternas kreationer som väver samman mode med samhällsfrågor, personlighet med yrkesroll och Nobelprisets historiska anor med forskning för framtiden.

Vill du komma på vernissagen den 5 december kl 16.00-18.00? Anmäl dig via vårt Facebookevent!

Nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Filtrera