Beckmans Designhögskola knyter professor Sara Danius till utbildningen vid programmet för Mode

Beckmans öppen föreläsning och personal, mode

Sara Danius, professor i litteratur vid Stockholms universitet, kommer från och med hösten att bidra till den strategiska ämnesutvecklingen på Beckmans modeprogram. 

Dessutom kommer hon att ge en serie öppna föreläsningar på temat litteratur och mode samt medverka i modeprogrammets återkommande Nobelkurs, där de årliga Nobelprisen tolkas och gestaltas i modekreationer.

Öppna föreläsningar om litteratur och mode i höst

–Det var skolans styrelseordförande Lars Strannegård som lanserade idén att bjuda in Sara Danius till Beckmans Designhögskola, och vi är förstås väldigt glada över att hon accepterat vår inbjudan, säger rektor Karina Ericsson Wärn.

–Sara Danius har en unik och djup kunskap om mode som våra studenter nu får ta del av. Hennes föreläsningar som kopplar ihop litteraturen och modets betydelse för texten hos exempelvis Proust kommer vi också att arrangera som öppna föreläsningar vilket innebär att även intresserade utanför skolan kan komma och lyssna, vilket känns fantastiskt. Att hon sedan medverkar i Nobelkursen, med tanke på hennes insikter i priser och utmärkelser, är extra roligt, fortsätter Karina Ericsson Wärn.   

Nobelpriset i litteratur genom tiderna tolkas av modestudenter

Pär Engsheden, programansvarig för Mode vid Beckmans, har samarbetat med Sara Danius då han tillsammans med henne skapat legendariska klänningar som hon burit vid officiella tillfällen.

 –Studenterna på Beckmans Nobelkurs tolkar i år Nobelpriset i litteratur genom tiderna. Nu får de en lärare med unik expertis om detta, kan det bli mer skräddarsytt än så? Skolans samarbete med henne går långt tillbaka i tiden, då Sara Danius varit en återkommande föreläsare på modeavdelningen. Att nu kunna välkomna henne tillbaka till Beckmans Designhögskola på Brahegatan 10 känns fantastiskt, säger Pär Engsheden.

Nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Filtrera