Beckmans Design Collaboration 2018

Beckmans Designhögskola visar designsamarbeten med sex av Sveriges främsta möbelproducenter  – Blå Station, Gärsnäs, Johanson Design,
Källemo, Massproductions och Materia på Stockholm Furniture Fair 6-10 februari.

Utställningen Hear Us Out

12 avgångsstudenter på Formprogrammet har i team om två tagit sig an varsitt av dessa företag. Respektive företag har sedan utmanat varje team med ett uppdrag. Under hela hösten har företagen generöst delat med sig av sin tid och expertis inom material och teknik och studenterna har arbetat tätt ihop med företagen för att förverkliga sina idéer och ta fram en prototyp. Resultatet av samarbetet visar vi i utställningen Hear Us Out i Greenhouse på Stockholm Furniture Fair. 

Professionella uppdrag redan under studietiden

–För oss är det viktigt att studenterna går ut från Beckmans väl förberedda och kvalificerade för att ta sig an ett professionellt uppdrag. Det här är ett av flera projekt där våra studenter möter riktiga uppdragsgivare och därmed tränas i att kommunicera med alla inblandade parter, både verbalt och visuellt. De får en förståelse för hur många som ofta är inblandade i att realisera en produkt. Det är också en fantastisk möjlighet att få ge form och göra ett personligt avtryck med utgångspunkt i ett redan etablerat företag, säger Margot Barolo, programansvarig på Form och Morgan Rudberg, kursansvarig lektor på Form.  

Invigning den 6:e februari kl 15.00 Greenhouse, C-hallen, monter 17:31 

Sex produkter

Kolonn av Lisa Lindh och Klara Hedengren för Massproductions. Kolonn gränsar mellan skulptur och rum och ger möjlighet att enkelt skärma av eller skapa nya rumsligheter. Som första möbel någonsin är den helt gjord av cellulosafiber. 

Fåtöljen Vent av Sarah Hasselqvist och Melinda Urbansdotter för Johanson Design. De mjuka, böljande formerna som ger liv till fåtöljen VENT är inspirerad av en jäsande deg som sväller ut mellan olika metallstrukturer. 

Kaj av Ida Björses och Celine Strömbäck för Blå Station experimenterar med balans och speglande former, symmetri och assymetri för att hitta en konstruktion där var och ett av materialen trä, läder och metall lyfts fram. En möbel som kan användas som hallmöbel eller sidobord med en sitt- och avställningsyta.  

Fåtöljen Fortuna av Hanna Stenström och Jennie Adén för Materia. En stor, organisk möbel, inspirerad av formen av en lyckokaka, där Materias expertis inom sömnad lyfts fram. 

Pallserien Fransson av Anna Hermann och Lisa Jonsson för Gärsnäs. En stapelbar pall där materialen furu, bok och valnöt i kombination med skinn eller textil ger pallarna olika uttryck, och där Gärsnäs kunniga hantverkare och teknikers fingertoppskänsla för hantverk och kvalitet inspirerat.  

Hyllan Arbor av Madeleine Nelson och Frida Pettersson för Källemo. Med ett materialval från Källemos materialbibliotek, slukar Arbor ett varierat innehåll samtidigt som den kan verka ensamt såsom en skulptur.  

Design Talks med Beckmans i Greenhouse 

Under mässan arrangerar vi två Talks där studenter och representanter för företagen ingår i panelen. Det första är ett samtal om Prototyping och det andra handlar om förhållandet industri/designer. Samtalen modereras av Lia Forslund, designstrateg. 

Talk 1: Design Process and Prototyping 7:e februari kl 11.15 

Talk 2: Design Collaboration, 8:e februari kl 11.30

Nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Filtrera