2022 års glas-stipendiat utsedd av Svenskt Tenn

Beckmans form och produktdesign

Chatrine Schumacher får årets glas-stipendium från Svenskt Tenn för vaserna Ally.

Hedersomnämnanden gick till Sigrid Mårtensson för sin karaff Krona samt Max Svensson Palmdahl för sin spritkaraff Bremer.

Om kursen Uppdraget i samarbete med Svenskt Tenn

Under andra året på Form utforskar studenterna glasdesign i samarbete med Svenskt Tenn. I kursen är Svenskt Tenn potentiell uppdragsgivare. Studenternas uppdrag: att skapa en produkt eller produktserie på temat ”det dukade bordet”. Under ett antal veckor arbetar studenterna med research, skisser och skissmodeller för att sedan avsluta med att få sin design uppblåst i Gunilla Kihlgrens glashytta i Stockholm.

Kursen avslutas med en utställning på Beckmans där årets stipendiat tillkännages av Svenskt Tenn. Stipendiet ger studenten 4 timmar i hyttan Stockholms glas i Gustavsberg, där studenten, tillsammans med en professionell glasblåsare, fortsätter utvecklandet sin produkt.

Juryns stipendiemotivering Chatrine Schumacher

”1940 arrangerade Svenskt Tenns grundare, Estrid Ericson, en höstutställning i butiken som hette 100 vaser med blommor i.

I inbjudan skrev hon:

Vaser kan man aldrig få för många, ty vasen måste vara vald till blommorna: de kommer annars inte till sin rätt. Man borde därför nästan ha lika många vaser som det finns arter av blommor.

Att kunna arrangera en grupp av låga blommor på ett bord, precis som Estrid Ericson förespråkade, kan göras på olika sätt. En vas som kan byggas till en rabatt över bordet eller till en cirkel som en centerpiece känns som en vas som det finns plats och behov av. Ally är ett väl genomfört projekt där vi fått följa en intressant designprocess och där Chatrine lagt oerhört mycket tid och energi på att skapa en form och en produktionslösning, där resultatet blivit en egen och vacker produkt.”

Hedersomnämnande Sigrid Mårtensson

”Sigrid Mårtensson har verkligen fokuserat på att lösa ett behov och tagit utmaningen i att se till att isen i karaffen Krona inte ramlar ner i dricksglaset. Lösningen är en vacker och estetiskt tilltalande mässingsdetalj som verkligen har en funktion. Detta ser vi som värt att uppmärksamma.”

Hedersomnämnande Max Svensson Palmdahl

”Max Svensson Palmdahl har inte bara skapat en vacker flaska för sprit, där man kan se örterna som man skall krydda spriten med, han har också byggt upp en spännande historia som både kopplar till honom personligen men också till flaskans form. Detta ger oss som hört historien om Ernst Bremer ytterligare en dimension och förståelse för hans design, Bremer.”

Medverkande lärare och gästlärare

Peter Nylander, formgivare och kursansvarig lektor Form
Karoon Khosravi, konstnär/glasblåsare, Stockholm Glas
Rasmus Nossbring, konstnär/glasblåsare, Stockholm Glas
Simon Klenell, konstnär/glasblåsare

Nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Filtrera