Verk av kvinnliga Nobelpristagare i litteratur tolkas i utställningen Nobel Creations

vik. kommunikatör mode, nobel

Förstaårsstudenterna på Modeprogrammet har i årets upplaga av Nobel Creations skapat modetolkningar av litterära verk skrivna av kvinnliga författarskap som belönats med Nobelpriset i litteratur sedan 1901. 

Kreationerna visas i samarbete med Stockholms stadsbibliotek mellan den 6-20 december i Rotundan på Stockholms stadsbibliotek. 

Kreativt möte mellan litteratur och mode

De sex böckerna har valts ut av professor Sara Danius som varit gästlärare i årets kurs.

–Beckmans har en tradition av att låta studenterna undervisas av namnkunniga gästlärare. Att professor Sara Danius är involverad i vår utbildning har resulterat i ett oerhört kreativt möte mellan litteratur och mode, men också till att i nobelsammanhang en minoritet lyfts fram: de kvinnliga nobelpristagarna. Man hade önskat att kvinnor placerade i de stora sammanhangens skuggor hörde till förr, tyvärr förhåller det sig inte så. Vi får helt enkelt se till att skriva vår egen historia, och nu har Beckmans bidragit med ett kapitel, säger rektor Karina Ericsson Wärn.

Studenterna har i sina kreationer gjort tolkningar av de litterära verken och utmanats i att skapa en samtida högtidsklädsel. Erika Haglund och Ronja Berg har tillsammans tolkat Herta Müllers roman ”Andningsgungan” som skildrar en ung mans öde som fånge i ett ryskt arbetsläger.

– Vi har skapat en kreation som tolkar fångens poetiska beskrivningar av den brutala tillvaron. Han berättar om hungerängeln — skuggan som alltid överlever svälten och vandrar från person till person för att bryta ner den. Om potatisskalen och de gram bröd som håller honom levande. Om den vita haren som jagar livet ur fångarna och växer fram i deras insjunkna kinder. Han blir allt mer otillgänglig, inkapslad i alla sina högljudda känslor, berättar Erika och Ronja.

Medverkande studenter 

Britta Åsåker, Christina Leube, Erika Haglund, Filippa Agaton, Gabriella Danerlöv, Marte Stensrud, Mathilda Guve, Michelle Klemendz, Niklas Gustavsson, Ronja Berg, Sarah Niklasson, Siri Gertonsson och Yanis Dorey.

Nyutgåvor av de 14 kvinnor som tilldelats Nobelpriset i litteratur 

I utställningen medverkar också de åtta svenska bokförlag som gått ihop för att gemensamt uppmärksamma de 14 kvinnor som tilldelats Nobelpriset i litteratur genom åren. Förlagen har gett ut var sitt verk av författarna på nytt. Nyutgåvorna kommer att finnas till utlåning på biblioteket.

Nyheter
Filtrera