Tips om arbetsprover – form

vik. kommunikatör kvällsskolan, ansökan och form

Samla ständigt på dig inspirationsmaterial, låna böcker på biblioteket och dra nytta av det du lär dig i andra sammanhang. Formstudenterna Lovisa Sandström och Kourosh Hekmatara delar med sig av tips till dig som gör arbetsproverna  till nästa läsår.

”Lev i arbetsproverna”

–Även om det inte kändes så just då har jag insett att allt jag gjort innan Beckmans har haft en betydelse för att jag nu sitter här på Formprogrammet, säger Lovisa som tog vägen via Ölands folkhögskola, en sväng på HDK och Beckmans Kvällskola innan hon kom in förra året.

–Det var andra gången jag sökte Form, första gången blev jag 1:a reserv men kom ändå inte in. Istället kom jag in på HDK i Göteborg men kände att det inte passade mig med de relativt stora klasserna där.

Lovisa valde att hoppa av och istället gå Beckmans Kvällsskola ett år. På dagarna jobbade hon i en salladsbar.

–Arbetsprovsuppgifterna låg hela tiden och skvalpade i bakhuvudet när jag jobbade i salladsbaren och jag försökte dra nytta av mina sysslor där för inspiration, t ex studerade jag mönster som bildades när jag ringlade dressing. Så ett tips är att verkligen ”leva i arbetsproverna”, att ha dem med sig i tanken och hela tiden föra anteckningar, rita i skissboken, riva ut en bild från en tidning och klistra in där, osv, säger hon. 

Kourosh har i sin tur gått två år på Nyckelviken innan Beckmans, samt en termin på en skola i Oslo med inriktning produktdesign.

–Men jag kände att den skolan inte passade mig eftersom det var ren produktdesign och jag saknade konstnärliga inslag.

Hitta problemlösningar i uppgifterna

Båda gillade förra årets arbetsprovsuppgifter och menar att de också gav en bra bild av utbildningen på Beckmans. En av uppgifterna handlade om de djur som lever sina liv parallellt med människorna i världens storstäder. Uppgiften gick ut på att skapa ett boende för detta djur och både Lovisa och Kourosh försökte hitta problemlösningar i uppgiften. Lovisa valde den utrotningshotade torsken för att kunna både skapa ett boende för fisken och upplysa människor om läget för den hotade torsken. Kourosh valde i sin tur den illa omtyckta duvan för att både skapa en boplats och göra den mer omtyckt.

En annan uppgift gick ut på att välja ett företag inom hälsa, träning eller friluftsliv och skapa en produkt till deras sortiment. Lovisa tänkte igen att hon ville lösa ett problem kopplat till uppgiften och eftersom det idag inte är ovanligt att vuxna inte kan simma skapade hon en flexibel flytdyna för vuxna. Dynan är diskret utformad med delar som kan tas av i takt med att personen blir allt mer säker i vattnet. Kourosh i sin tur valde Apoteket som sitt företag och den starkt könskodade rakhyveln som produkt.

–Under tiden som jag gjorde arbetsproverna pluggade jag genusvetenskap på Stockholms universitet och jag använde mig av mycket som jag lärde mig i den kursen när jag löste uppgiften, säger Kourosh som också tipsar om att gå till ett bibliotek för att söka information.

–Jag rekommenderar verkligen att gå till ett bibliotek och låna böcker i det ämne du valt. På biblioteket hittar du alltid andra böcker i närliggande ämnen som också ger inspiration. Googlar du bara blir sökning mer begränsad och du måste alltid faktagranska allting, säger Kourosh.

Nyheter
Filtrera