Tack Thomas!

Beckmans personal, konstnärlig gestaltning

Han har sett nästan 1500 studenter passera genom åren. Nu går Thomas Magnusson, lektor i konstnärlig gestaltning på Beckmans, i pension efter 29 år på skolan.

–Att arbeta på Beckmans har vidgat mitt perspektiv på vad konst kan vara för något. När jag utbildade mig på Konstfack i slutet av 70-talet och början på 80-talet var det väldigt inriktat på måleri och galleriutställningar så det har varit väldigt utvecklande för mig att jobba här. Jag kommer sakna studenterna och kollegorna! säger Thomas.

”Väldigt betydelsefullt att vi blev högskola” 

Thomas Magnusson är konstnär och började som lärare på Beckmans 1992 i samband med att Formlinjen startade och skolan låg på Nybrogatan 8. Då hette ämnet ”Färg & Form” medan det på modelinjen och reklamlinjen hette ”Fria övningar”. När Beckmans blev högskola 2003 bytte ämnet namn till Konstnärlig gestaltning. 

–När jag började var ämnet väldigt analogt, med teckning och måleri som grund tillsammans med friare projekt. Datorn och att vi blev högskola är de två saker som har drivit förändringen inom vårt ämnesområde på skolan. Jag och Mia (Vendel) har velat förnya ämnet och anpassa kurserna efter programmens inriktning så att det ska synas vilket program vi undervisar på. Att vi blev högskola har betytt oerhört mycket och det har varit väldigt roligt att få vara med om den förändringen.

Många kurser roliga att undervisa i genom åren 

En kurs som sticker ut som särskilt rolig genom åren enligt Thomas är Konst Reklam Konst där studenterna i årskurs två på programmet visuell kommunikation undersöker det laddade förhållandet mellan konst och reklam. Kursen har slutat med en utställning, de senaste åren på Konstnärshuset, med studenternas resultat.  

–Men även kursen ”Poesi att göra” då studenterna får göra visuella gestaltningar av sina poesiexperiment och ”Materialkursen” då modestudenterna i årskurs 2 gör en experimentell modevisning, har varit väldigt roliga att jobba med. 

Det senaste året har mycket av undervisningen varit på distans, vilket kan vara särskilt utmanande i ett ämne som konstnärlig gestaltning. En kurs som dock fungerat väldigt bra att genomföra med distansundervisning är den som kallas ”Platsen Gestalten”, då studenterna ska utgå från en plats och göra en konstnärlig tolkning av den.  

–Vi ändrade innehållet i kursen och lät studenterna presentera tre platser som var viktiga för dem personligen och eftersom undervisning var över meet + zoom har studenter kunnat befinna sig på olika platser i Sverige. Jag känner mig väldigt glad över det studenterna åstadkom i årets kurs!

Arbetet med den egna konsten fortsätter 

I april hade Thomas en stor utställning med sin konst på Konstnärshuset. I ”Det röda och andra färger” möttes vi av målningar i intensiva färger och lager av tillägg såsom trådar, papper och text.  Och arbetet som konstnär fortsätter. 

–Jag kommer fortsätta arbeta med min konst, just nu funderar jag på hur jag ska jobba vidare med det. En metod jag har är att jag målar om saker jag gjort för länge sen, så det är möjligt att några av mina målningar från utställningen på Konstnärshuset kommer att dyka upp i ny form framöver. 

Eftersom pandemireglerna satte stopp för en större avtackning blev den i mindre skala med de närmaste kollegorna. Men i augusti när skolan öppnar för ett nytt läsår är det förhoppningsvis möjligt att samla både studenter och personal till ett större firande!

Nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Filtrera