Smyckeskollektion belyser allas rätt till livräddande läkemedel

Beckmans alumni, form

Designers från Beckmans har på uppdrag av Läkare Utan Gränser skapat en smyckeskollektion för att uppmärksamma att miljontals människor inte har råd med livsviktig medicin.

Läkemedels oåtkomlighet gestaltas på Nobelmuseet

– Som formgivare är det ett privilegium att få bidra med våra yrkeskunskaper till ett projekt med Läkare Utan Gränser. Det är sällan man får möjlighet att jobba med en så viktig och konkret fråga på ett mer abstrakt sätt, säger Kourosh Hekmatara, formstudent på Beckmans.

Han har tillsammans med tidigare formstudenter Mira Bergh Edenborg, Matilda Ström Ellow och Julia Jondell skapat en kollektion lyxiga smycken; tre halsband, tre par örhängen, ett hårspänne och en ring, samtliga gjutna i tenn och i form av läkemedel. Smyckena visas under november i en installation på Nobelmuseet. 

– I och med uppdraget började vi reflektera över hur åtkomst till läkemedel sett ut under våra liv, här i Sverige. Här finns läkemedel runt hörnet eller till och med tvärs över gatan, och det ses som en självklarhet. Vår installation gestaltar visuellt hur oåtkomliga många sorters läkemedel fortfarande är för fattiga människor runt om i världen.

Nobels fredspris tilldelades Läkare Utan Gränser 1999

I år är det 20 år sedan organisationen Läkare Utan Gränser tilldelades Nobels fredspris för sina humanitära insatser världen över. För prispengarna startade organisationen den så kallade Accesskampanjen för allas rätt till livräddande läkemedel. Sedan dess har Läkare Utan Gränser arbetat under parollen ”medicin ska inte vara en lyxvara” för att förbättra tillgången till läkemedel, vaccin och diagnosverktyg. 

– I samband med jubileet ville vi hitta ett kreativt sätt att förmedla hur höga läkemedelspriser fortfarande hindrar miljontals människor från att få tillgång till livsavgörande behandling. Vi gav därför Beckmans alumni uppdraget att gestalta den här oåtkomligheten visuellt, säger Oliver Schulz, generalsekreterare på Läkare Utan Gränser.

Nyheter
Works of Essence

Works of Essence


Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Filtrera