Praktik på internationella modehuset Iris van Herpen

Sofia Hulting mode

Mellan andra och tredje året på modeprogrammet gjorde Rasmus Georgiadis fyra månaders praktik på Iris van Herpen.

–Jag ville lära mig hur de konstruerar plagg, hur de tänker kring silhuett och hur de tampas med något som ser nästan omöjligt ut. Det visade sig att det ibland egentligen inte är så svårt, det är bara dolt för ögat hur det är gjort, berättar Rasmus. 

Modehuset Iris van Herpen är baserat i Amsterdam och känt för att kombinera digital teknik med traditionellt haute couture-hantverk och på så vis skapa ett nytt sätt att uppleva kläder. Det är med andra ord experimentellt och kreationerna ser ofta ut att utmana fysikens lagar.

Paris Fashion Week och kreation till Beyoncé

Rasmus fick prova på många olika delar, högt som lågt, under sin tid där.
–Det kunde vara att åka till andra sidan landet och hämta snäckskal till att handsy i timmar och sätta samman och skapa nya material. Jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig rent designmässigt men bland det roligaste jag fick göra var just att skapa nya material. 

Under perioden som Rasmus var där arbetade han främst på kollektionen Architectonics som skulle visas på Paris Fashion Week men också med en kreation till Beyoncés Renaissance Tour-stopp i Amsterdam. Just den kreationen klassades senare som en av de bästa på turnén. Läs mer och se bilderna i Vogue.

Praktik värdefullt komplement till utbildningen

–Det var en fantastisk upplevelse att få komma in på ett företag som Iris van Herpen. Jag trodde att det var större än det faktiskt var, det är bara några få anställda. Men det var också så roligt att bo i Amsterdam under en period och få ett umgänge med andra som är intresserade av samma saker som jag, berättar Rasmus.

Att ta chansen till praktik på ett internationellt modehus är mycket värt, säger Pär Engsheden, designern som ansvarar för modeprogrammet på Beckmans.
–Det studenten får med sig är ovärderligt för de fortsatta studierna på skolan men också för den personliga utvecklingen. Att våga ge sig ut i världen öppnar perspektiven, kompletterar utbildningen och ger också värdefulla kontakter i branschen som kan leda till jobb.

Examenskollektion för den orädda

För Rasmus väntar examen och arbete med examenskollektion pågår för fullt. Kollektion är en uppvisning i olika tekniker som han har lärt sig under tiden på Beckmans – 3d-printing, laserskärning, plissering och mycket drapering. Från Iris van Herpen tar han med sig deras plisseringsteknik och hur de bygger silhuett.

–Min kollektion handlar mycket om relationen mellan kropp och plagg, jag vill väva samman dem så att bäraren blir ett med sitt plagg.

Vem ser du ska bära din kollektion?
–Någon som är orädd, som vill uttrycka sig med kläder och uppskattar hantverk. Kanske Zendaya?

Om praktik via Erasmus+ på Beckmans

Sedan 2022 har studenter på Beckmans möjlighet att göra praktik på företag inom EU för att lära känna branschen. Läs mer om Erasmus+ på Beckmans här.

Nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Filtrera