Öppen föreläsning med Our Polite Society – The FACIT Model

Beckmans öppen föreläsning, visuell kommunikation

En djupdykning i legendariska företagets FACITS arkiv av trycksaker ledde till en serie återupplivade skrivmaskintypsnitt, en bok och en utställning. Jens Schildt, ena halvan av designstudion Our Polite Society, berättar om deras projekt The FACIT Model.

Visuell research av världsledande företag som försvann

Our Polite Society är en designstudio som jobbar med grafisk design, typsnittsdesign och typografisk forskning baserad i Stockholm och Amsterdam. Studion grundades 2008 av Jens Schildt (SE) och Matthias Kreutzer (DE). Under fyra års tid har de forskat i FACIT AB:s arkiv och studerat trycksaker som företaget producerade under 1950- 60- och 70-talen. 

Det svenska företaget FACIT var en gång i tiden ett stort internationellt företag, världsledande på mekaniska räknemaskiner men också en ledande tillverkare av skrivmaskiner, kontorsmöbler och annat kontorsrelaterat material. 1972 köptes företaget upp av Electrolux i ett försök att rädda den negativa trenden i förlorade marknadsandelar gentemot de mer hårdnackade kapitalistiska konkurrenterna från USA och Japan.

I en öppen föreläsning på Beckmans kommer Jens Schildt, ena halvan av Our Polite Society, att berätta om deras projekt The FACIT Model som började som en visuell research av FACIT:s arkiv i Åtvidaberg 2015, och som fyra år senare resulterade i en bok, en serie skrivmaskinstypsnitt samt en utställning i Amsterdam och Åtvidaberg. Boken innehåller förutom ett omfattande urval av arkivmaterial också ett antal texter skrivna av Mark Owens (USA), Gabriel .A. Maher (AU/NL), Isabel Mager (DE/NL), and Paul Gangloff (FR/NL), samt en serie teckningar av Samuel Nyholm, aka SANY (SE). 

Tid, plats & anmälan

Tid: tisdag 1 oktober kl 16.30
Plats: Aulan Beckmans Designhögskola
Anmäl dig gärna via vårt Facebookevent

Nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Filtrera