Nobel Creations 2020

Beckmans fashion, nobel

Från den 21 augusti går det att se våra modestudenters Nobelkreationer för första gången! 

Då öppnar Nobelprismuseet igen där studenternas kreationer är en del av den stora utställningen Nobelfesten – festernas fest. 

För att uppmärksamma och hedra årets Nobelpristagare och deras upptäckter har modestudenter vid Beckmans Designhögskola skapat fria tolkningar av årets Nobelpris.

Med utgångspunkt i svarta hål, gensaxen, auktionsteori, och sjukdomen Hepatit C, samt World Food Programmes arbete för att utrota hunger och Louise Glücks poesi, har studenterna skapat sex starka modegestaltningar. 

-Skapandet av dessa kreationer är både en designövning och en reflektion kring vad kreativitet och forskning kan innebära, säger Pär Engsheden, designer och programansvarig Mode.

Svart hål som slukar bäraren 

Studenterna Amanda Stuve och Joel Andersson har gestaltat Nobelpriset i fysik som i år tilldelas Roger Penrose, Reinhard Genzel och Andrea Ghez för sina olika upptäckter om svarta hål.   

–Vi ville fånga känslan och händelseförloppet när ett svart hål slukar andra objekt, hur de twistas runt det svarta hålets omlopp för att sedan falla in i mörkret. I vårt arbete gjorde vi kopplingar till hur tid och rum samt liv och död utspelar sig i rymden respektive på jorden –  att döden hos oss följs av en sorgeakt, men att den i rymden kan ses som något mystiskt och vackert, berättar Amanda och Joel.

Kreationerna ställs ut på Nobelprismuseet 

Samtliga sex modegestaltningar finns att se på Nobelprismuseet och är en del av den stora utställning om Nobelbanketten som öppnar för publik den 21 augusti. 

Om projektet Nobel Creations 

Modeprogrammet vid Beckmans Designhögskola har sedan 2011 årligen skapat fria tolkningar av Nobelprisen. År 2019 genomfördes projektet som ett samarbete med kulturminister Amanda Lind som också bar en av kreationerna på Nobelbanketten. Året innan (2018) var projektet ett kreativt möte mellan litteratur och mode då verk av sex kvinnliga Nobelpristagare i litteratur tolkades och professor Sara Danius var en av handledarna i projektet. Tidigare år har kreationerna presenterats i olika sammanhang både i Sverige och internationellt.

13 medverkande studenter 

Amanda Stuve och Joel Andersson – Nobelpriset i fysik
Filippa Fuxe och Charlotte Backryd – Nobelpriset i kemi
Johanna Stannow och Emily Duff – Nobelpriset i medicin
Julia Weström och Mohammad Ali Yaghoobi – Nobelpriset i litteratur
Anna Lastro och Tim Maksimovic – Nobels fredspris
Astrid Hansson, Emily Gullbo och Karolina Pettersson – Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap

Medverkande lärare

Pär Engsheden, programansvarig Mode
Manush Mirzakhanjan, lektor Mode
Tina Törnqvist, gästlärare
Ulrika Elovsson, gästlärare
Göran Sundberg, lektor Mode
Kumi Kawaji Edström, gästlärare
Martin Bergström, lektor Mode
Maria Hahn, adjunkt Mode 
Mathias Johansson, gästlärare

Nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Filtrera