Johan Ejdemo och Bella Rune, nya ledamöter i Beckmans styrelse

Beckmans 2023 och beckmans styrelse

Beckmans välkomnar Johan Ejdemo, Global Design Manager på IKEA, och Bella Rune, konstnär, som nya ledamöter i Beckmans styrelse från och med den 1 juni.

– Designutbildning på konstnärlig grund och branschnära samarbeten är vad som kännetecknar Beckmans. Med Bella Rune och Johan Ejdemo som nya styrelseledamöter prickar vi in både tradition, förnyelse men också förståelse för konstnärers och designers villkor och processer. Känns hur bra som helst, säger Karina Ericsson Wärn, rektor vid Beckmans Designhögskola. 

Om Johan Ejdemo

IKEA Global Design Manager Johan Ejdemo har över 30 års erfarenhet inom design och produktutveckling. År 1989 började Ejdemo sin karriär som möbelsnickare och därefter som frilansande designer. Sedan starten på IKEA år 1999 har Johan Ejdemo haft flera kreativa befattningar inom företaget. I sin nuvarande roll strävar han efter att, bland annat, förstärka IKEAs identitet samt främja cirkulärt designtänkande. 

– Tänk vilken spännande och viktig tid för design! Och tänk att få vara designstudent idag med så många viktiga frågor att påverka och nya möjligheter att utforska. Tänk då att få förmånen att hjälpa till, ge tillbaka, dela med sig och kanske vara en liten kugge i att forma förutsättningar för framtida kliv inom svensk design och kanske, om det vill sig väl, framtida livsverk. OK, jag tar i ifrån tårna men brinner verkligen för unga talanger.

Att bli tillfrågad att vara del i styrelsen för kanske en av de viktigaste designskolorna, på en av de just nu kanske mest progressiva platserna där nya unika förutsättningar för designstudier skapas känns väldigt spännande. Det är med stor ödmjukhet, nyfikenhet och ansvar jag kliver på uppdraget. Hedrad att få förtroendet att vara del i att forma förutsättningar framåt, säger Johan Ejdemo. 

Om Bella Rune

Bella Rune är verksam konstnär i Stockholm och representeras av Galleri Magnus Karlsson. Rune är utbildad vid Beckmans Designhögskola år 1992–1994 och Chelsea College of Arts i London år 1995–1998. Utöver att Rune är yrkesverksam konstnär är hon professor i Konst med textil inriktning och var professor vid Konstfack 2012-2021 där hon var med och skapade det nya masterprogrammet CRAFT. Utbildningsarbetet är en viktig del av hennes konstnärskap. 

Rune arbetar både skulpturalt och laborativt med olika material och tekniker i en elastisk praktik där handgjort och digital teknik ofta samverkar. Textilen återkommer i hennes arbeten, som metafor, teknik, material och som en lins för att undersöka människans historia och framtid. På konstmässan Market i Stockholm år 2022 väckte hennes installation ”Vertical Network Performance”, en serie av mobila skulpturer i mohairgarn, stor uppmärksamhet. Rune intresserar sig för hur nya digitala medier (Augmented Reality), kan användas för att koppla samman en fysisk verklighet med en virtuell värld. Ett exempel är appen Konsekvensanalys som finns permanent installerad på Handelshögskolan i Stockholm och har ingått i flera utställningar internationellt.

– Att tänka är ett sätt att tänka. Att göra ett annat, säger Bella Rune.

Övriga medlemmar i Beckmans styrelse

Leif Sorte, VD Forsman & Bodenfors, styrelseordförande
Bella Funck, entreprenör
Anna Norling, Head of Design, Weekday
Oskar Pernefeldt, Creative director Oatly
Maria Veerasamy, VD Svenskt Tenn

Arbetstagarrepresentant:
Pär Engsheden, lektor och avdelningsansvarig Mode

Adjungerad:
Karina Ericsson Wärn, Rektor Beckmans designhögskola, VD Beckmans Skola AB, VD Beckmans akademi AB.

Nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Filtrera