Han är en av årets Designstipendiater

Beckmans kvällsskolan, ansökan

Vi har intervjuat Oscar Hagberg som är en av dem som fick 2020-års Designstipendium till Beckmans Kvällsskola.

Vem är du och vad gör du förutom Beckmans Kvällsskola?

–Jag heter Oscar Hagberg och jag är en multidisciplinär konstnär som jobbar som grafisk formgivare men jag arbetar även med projekt som art director, fotograf och filmskapare. Projekten varierar från utställningar, publikationer, bildkonst och videoverk. Många av de projekt jag varit involverad i och medskapare till har ett samhällsfokus och har visats både i Sverige och internationellt. Tidigare har jag studerat statsvetenskap, sociologi och internationella relationer.

Varför sökte du Kvällsskolan?

–Jag såg Kvällsskolan som en chans att få se hur Beckmans är som skola och att som självlärd kreativ person få möta lärare och elever i skapandet och få dela det med andra i en skolmiljö.

–Kvällsskolan är en bra plats att träffa människor på, att få skapa i ett snabbt tempo, och prova många olika saker samtidigt. Man upptäcker nya nätverk, kontakter och får samarbeta med andra klasskamrater. Mycket har varit på Google Meets under året p g a corona vilket har gjort att vi inte fått vara så mycket i klassrummen som vi skulle vilja, men att få chansen att producera allt från animationer till att göra helt idébaserade presentationer och få testa idéer på andra är väldigt givande. Även att möta andra i deras processer och inspireras av varandra tror jag är viktigt för att växa.

Hur är lärarna?

–Vi har haft lärare som Minna Floss som är en otroligt duktig animatör och att få möjlighet att ta del av hennes kunskap och lektioner har varit inspirerande. Även Augmented Reality-lektionerna med Jonas Johansson har varit fantastiska och har för mig öppnat upp andra vägar att se på visuell kommunikation.

Vad är visuell kommunikation för dig?

–Visuell kommunikation kan komma till uttryck på många olika sätt men för mig personligen kommer jag alltid att vilja knyta det till att handla om mänskliga rättigheter och demokrati. För mig är det människors röster som ska få stå i centrum och där vill jag gärna vara en person som kan vara med och lyfta fram dem.

–I många av uppgifterna vi har fått på Kvällsskolan har jag försökt väva in mina egna intressen och pågående projekt, samtidigt som jag vidareutvecklat tankeprocesser som jag har. För mig handlar det om att koppla det jag gör till en berättelse eller knyta an till samhällsfrågor. Jag tycker att det finns ett stort ansvar hos den unga generationen att vara med och forma det samhälle vi vill ha tillsammans.

Kan du ge något exempel?

–Ett projekt som jag är delaktig i heter Jag är 2015, en folkrörelse som startade den 3 mars 2020 av Atoosa Farahmand, där hon skrev ett inlägg som svar på hur vi pratar om människor på flykt och invandrare i Sverige. Hennes inlägg nådde hundratusentals och rapporterades om i nyheter både i Sverige och internationellt. Under #jagär2015 delade människor med sig av sina berättelser på sociala medier, över 1300 människor valde att skicka sina berättelser vidare också till Atoosa. Dessa 1300 berättelser har blivit överlämnade till riksdagen och blev också till ett liveperformance den 3 mars 2021, ett år efter starten, då hon under åtta timmar läste berättelser från #jagär2015 på Facebook. Atoosa och jag skapade denna liveperfomance helt själva, jag stod för art direction och filmning. Totalt nådde vi över 20K visningar.

–Till det här kopplade jag en uppgift vi fick under hösten på Kvällsskolan som var att skapa en kampanj som inte kändes som reklam. Jag valde att tolka olika aktivister, bland annat Greta Thunberg. Eftersom jag kände att språket och sättet jag använt bilder och typografi på blev spännande, valde jag att använda det när jag formgav affischerna för #jagär2015-liveperformance. Genom affischerna kunde vi engagera fler i olika delar av Sverige eftersom de kunde skriva ut affischerna och sprida på stan. Bilderna i postern är ett samarbete med instagramkontot @now_you_see_me_moria och är tagna av människor som bor i flyktinglägret i Moria, Grekland.

Vad tar du med dig från Kvällsskolan?

–Att få ta del av andra kreativa personers kunskaper och lärare som verkligen brinner för sitt ämne är något jag verkligen kommer ta med mig. Jag känner att jag växer ju mer erfarenheter jag får och jag har fått med mig nya verktyg och lärdomar om vad visuell kommunikation kan vara. Dessutom har Kvällsskolan fått mig att förstå hur viktigt skapandet är för mig och påmint mig om hur många olika sätt jag kan använda det kreativa för att uttrycka mig på.

Vad händer härnäst för dig?

–Jag söker just nu in till Beckmans för den treåriga utbildningen, VK 180 hp, och jag kan verkligen ta med mig mycket av de kunskaper jag fått under året in i mitt arbete med arbetsproverna. Annars så jobbar jag just nu med Barn och ungdomsfilmfestivalen BUFF och deras grafiska identitet och håller på med förberedelser för tredje utställningen för projektet Fråga Mig istället som ska ställas ut på Hammarkullens konsthall i höst.

Såhär gör du som vill söka Designstipendiet 2023

Designstipendiet täcker kostnaden för Beckmans Kvällsskola och går att söka av dig som söker till Kvällsskolan. Sista ansökningsdag är den 30 juni 2023 och besked om stipendiet ges kort därefter. Läs mer här

Nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev




Filtrera