Form Award ”Årets Nykomlingar” till två Beckmansstudenter

Beckmans form, stockholm furniture fair

Formstudenterna Asta Westermark Florestedt och Matilda Ellow har fått ta emot priset ”Årets nykomlingar” av Form Magazine för sin stol ”The Michelin Chair”.

Självsäker stol som ger mersmak

De tog emot priset på Stockholm Furniture Fair när Form Awards delades ut.

”Med kaxigt självsäkra stolen ”The Michelin Chair” för den kombinerade producenten och restaurangen Woodstockholm har Beckmanseleverna Asta Westermark Florestedt och Matilda Ellow skapat en sittmöbel med mersmak. Med sina bulliga former och sitt serietidningstydliga uttryck är den lika emblematisk och lättgillad som Michelingubben själv” skriver juryn i sin motivering.

Experiment med vinklar och millimetrar 

Stolen har tagits fram i årets designsamarbete med svenska möbelproducenter.  I briefen från Woodstockholm var uppgiften att med utgångspunkt i svenskt trä skapa en möbel som utmanar både materialet och produkten; den traditionella trästolen.  

–Som uppvuxen i Sverige, omgiven av trä i alla dess former, upplevde vi att vi hade negativa konnotationer kring svenskt trä i kombination med möbelformgivning och inredning, säger Asta och Matilda men som i sin undersökning av träslagens egenskaper, former och färger upptäckte träets naturliga och unika uttryck.

–Formgivningens målsättning blev att visa på dessa kvaliteter genom generösa volymer, varierade ytor och oväntade former som vanligtvis inte används i traditionella trästolar. Det var också viktigt för oss att inte lämna några formgivningsbeslut åt slumpen. Vi experimenterade därför med alla möjliga vinklar och millimetrar för att utvärdera exakt hur de påverkar möbelns uttryck och funktion. Sedan arbetade vi tillsammans med Martin Stensö på Woodstockholm fram kreativa konstruktionslösningar där uttrycket i Michelin Chair stått i fokus, berättar de.

Nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Filtrera