Två verk av Beckmansalumni Swedish Girls i Stockholms sommarsatsning på konst

Beckmans alumni, form

Med en scenskulptur på Holger Bloms torg och en parkbänk på Bergsgatan vrider och vänder konst- och designkollektivet Swedish Girls på idén om vilka som får ta plats i det offentliga rummet.

Swedish Girls – fyra alumni från Beckmans

Josefin Zachrisson, Julia Jondell, Matilda Ström Ellow och Mira Bergh Edenborg, gick alla ut formprogrammet 2019. Strax därefter startade de kollektivet Swedish Girls där de arbetar med konceptbaserade objekt och installationer för rumsliga gestaltningar. Nu har de bjudits in inom ramen för Beckmans alumni-verksamhet av Stockholms stad för att vara en del av stadens sommarutställning

KARTA ÖVER STOCKHOLM MED ALLA VERK I SOMMARENS UTSTÄLLNING

Två nya mötesplatser i Stockholm i sommar

Temat för årets utställning är demokrati och Swedish Girls scenskulptur blir en plats för performance, bland annat av den uppmärksammade konstnären Fatima Moallim, medan bänken är ett samarbete med graffittigruppen BOYS som bjudits in att använda bänken som en projektionsyta i en visuell diskussion om vad som tillåts vara konst.

Verken blir två nya mötesplatser i Stockholm i sommar som kopplas samman genom ett gemensamt material och formspråk. Scenskulpturen hämtar sin inspiration från teaterns kulissvärld och bildar ett scenrum mitt på torget alldeles vid vattnet på Norr Mälarstrand, där alla är välkomna att ta plats. De olika kulissernas har utstansade mönster och blir en interaktiv skulptur för barn och vuxna att använda. Några kvarter bort, på Bergsgatan, står sittbänken i metall där graffitikollektivet BOYS varit medskapare.

Om Stockholms stads sommarutställning

Utställningen äger rum för fjärde året och liksom tidigare år i samarbete med Trafikkontorets projekt Levande Stockholm. Eftersom Sverige i år firar 100 år av demokrati har det fått utgöra  sommarutställningens tematiska ramverk. 

Nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Filtrera