Årets stjärnskott på designhimlen är Beckmansalumn Jonatan Nilsson

Sofia Hulting alumni, form

Elle Decoration har utsett 2019-års bästa svenska design. Bland vinnarna hittar vi Jonatan Nilsson som tog examen från Formprogrammet så sent som för 1,5 år sedan.

”En orädd formskapare”

Han uppmärksammas för sin experimentella, utforskande och ifrågasättande design. ”Gränslös fantasi kombinerad med nytänkande och humor i allt från möbler till förpackningsdesign – årets stjärnskott är en orädd formskapare”, skriver juryn.

Jonatan Nilssons examensarbete från Form 2017, Concretely Happy, utforskade betong som material och nyklassicismens figurativa berättande. Det blev mycket uppmärksammat och ledde bland annat till en stipendievistelse på The Glass Factory i Småland. Där utvecklade han glasserien Shifting shape som är utmärkande för hans sätt att jobba; konsthantverksmässigt, med nya infallsvinklar och med en känsla för det icke-perfekta. 

– Jag ville blåsa former som kan ändras så att det hela tiden händer något spännande utan att nya, dyra formar måste tillverkas, berättar han för Elle Decoration.

Han utvecklade därför en egen metod med en egendesignad metallkonstruktion och utbytbara, snabbt tillsågade träformar. Formarna kan bytas samtidigt som glaset blåses och inget objekt blir det andra likt.

Vinnare av ”Årets hemmapryl”

Förutom utmärkelsen av Elle Decoration utsåg tidskriften Rum nyligen Jonatans vaser från serien ”Shifting Shapes” till ”Årets hemmapryl”.

Nyheter
Filtrera