Årets glas-stipendiat utsedd av Svenskt Tenn

Sofia Hulting form

Jessica Westerberg har utsetts till årets glas-stipendiat vilket innebär att hon får ytterligare tid i glashyttan för att ta fram en riktigt bra prototyp av sin vas. 

Tillsammans med Svenskt Tenn har andraårsstudenterna på Form utforskat glasdesign under sex veckor. Uppdraget vara att skapa en produkt eller produktserie på temat  ”Det dukade bordet”.

– Jag inspirerades av en midsommardukning i Dalarna där bordet var dekorerat med potatis. Potatisens former ledde mig fram till en vas som gör låga bordsdekorationer möjliga. Glaset är blåst genom en metallform, vilket ger varje vas en unik prägel.

Svenskt Tenn imponerades särskilt av hur hon hade löst sin avancerade form och vill med stipendiet ge henne chansen till 3 timmar ytterligare i glashyttan för att verkligen kunna skapa det hon vill uppnå.

Hedersomnämnande

Två hedersomnämnaden delades ut. Det ena gick till Rasmus Randén och hans salladsskål som hämtar inspiration från kantarellen och som enligt Svenskt Tenn fångat den estetik och form som passar i deras sortiment. 

Det andra hedersomnämnadet gick till Mika Lindblad och hennes serie med skålar som i botten pryds av en relief som avbildar en fossil. Svenskt Tenn imponerades särskilt av hennes lösning som innebär att skålen både har en fast och en roterande del.

Gästlärare

Kursansvarig har varit Peter Nylander, lektor på formprogrammet. Gästlärare har varit Gustaf Nordenskiöld, konstnär och formgivare, Erik Björk, formgivare och lektor på formprogrammet samt Eino Mäkelä och Gunilla Kihlgren, glasblåsare. Gästkritiker var Carina Seth Andersson, formgivare och konsthantverkare. Medverkande i kursen från Svenskt Tenn: Thommy Bindefeld marknadsansvarig/kreativt ansvarig, Caroline Bergman, inköpare, Per Ahldén, intendent.

Nyheter
Filtrera