Alumni-intervju, form: ODDA Design Studio

Beckmans alumni, ansökan och form

Hanna Wik och Robert Wettebrandt gick ut Formprogrammet 2017. Nu driver de ODDA Design Studio med uppdrag inom inredning-, produkt- och möbeldesign. 

Här berättar de om hur allt började, vad de har med sig från Beckmans, och tips till dig som är nyfiken på att jobba som designer.

Berätta om ODDA Design Studio – hur har vägen varit från start till nu?

ODDA Design Studio är en Stockholmsbaserad byrå som arbetar med produkt-, möbel- och  inredningsdesign. Vi som driver ODDA är Hanna Wik och Robert Wettebrandt, och vi lärde känna  varandra när vi hamnade i samma klass på Beckmans år 2014.  Dock dröjde det till 2018 innan vi bestämde oss för att börja arbeta tillsammans. Vi hade samarbetat  en del under skoltiden och tyckte det fungerade bra. Vi bestämde oss ca ett år efter vi hade tagit  examen att vi ville testa att samarbeta igen, och ett halvår senare bestämde vi oss för att köra fullt ut  som studio och bildade bolaget ODDA.  

Vi arbetar inom inredning med ett fokus på lampor och möbler.  När vi arbetar med inredning vill vi att projekten ska andas hållbar och smart design. Vi gillar traditionella hantverk och moderna tekniker i rena material och spännande färger. Vi håller koll på trender men fokuserar på att arbeta med design som håller länge. Det vi skapar i dag ska vara lika relevant och åtråvärt idag som i framtiden. Att tänka på materialens åldrande och konstruktion har blivit en stor del av arbetet för en formgivare och det är också så vi vill jobba.

Vad jobbar ni med för projekt just nu?

-Just nu arbetar vi tillsammans med flera olika lamptillverkare vilket känns kul då vi båda alltid känt lite extra för just belysningsdesign. När vi för första gången samarbetade under skoltiden, var det just  lampor vi tog fram. De lamporna vi gjorde då blev uppmärksammade i flera medier och det kändes  självklart för oss båda att fortsätta arbeta med den typen av projekt.  

Vi jobbar även just nu med inredning för privatpersoner, samt att vi tar fram unika möbler till ett nytt  hotellkoncept som öppnar i Sverige hösten 2020.  Det vi jobbar mest med för tillfället är ett nytt spännande företag som kommer lanseras i höst, där vi arbetat med övergripande identitetsskapande samt all formgivning. Det känns sjukt spännande och läskigt, vi har verkligen fått visa vad vi går för!

Vad har ni med er från Beckmans som har varit viktigt för er karriär? 

-Utöver erfarenheter och massa kontakter fick vi möjligheten att utforska och utveckla våra egna designprocesser och olika sätt att kommunicera den på. Det är något vi fortfarande gör och känner oss trygga med tack vare de varierade kurserna och de många tillvägagångssätt som vi behövde tillämpa under utbildningen. 

Ett projekt som hjälpte till i starten var alumniprojektet på Institut Suedois i Paris, ett projekt som fått  mycket uppmärksamhet internationellt. Genom projektet fick vi chansen att tillsammans med stora  företag som DUX, Karl Andersson & Söner, Kasthall och Ekdahls ta fram produkter till inredningen på Svenska institutet.

Har ni några tips till den som drömmer om att bli designer?

-Vi började båda på förberedande utbildningar vilket gav oss möjlighet att bygga en portfolio och att få hjälp med arbetsprover när vi sen sökte vidare. Men har du inte gått en förberedande skola är våra bästa tips till dig som är nyfiken på att arbeta som designer att aktivt leta efter design och lära dig  mer om designhistoria. Sök både efter samtida designers och historiska referenser. Låna böcker på  bibliotek, sök på internet och kolla i designbutiker. Genom att lära dig mer om historien, blir du  säkrare på hur du själv vill jobba och skapa.

SÖK TILL FORMPROGRAMMET HÄR

Nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Filtrera