Alumni inreder studio på Svenska institutet i Paris ihop med studenter från Paris College of Art

Beckmans

Hur kan en gästlägenhet i ett mytomspunnet palats i Paris inredas? Och hur hittar unga designers från olika länder ett gemensamt formspråk att samarbeta kring?

Fyra nyligen examinerade från Beckmans formprogram har tillsammans med fyra masterstudenter från Paris College of Art fått i uppdrag att gestalta en av gästbostäderna på Svenska institutet i Paris. Lägenheten smygvisas mitt under processen under Paris Design Week i september. Samtidigt visas en utställning om det pågående projektet i institutets nya utställningsrum 7 september–14 oktober. Utställningen är öppen för allmänheten.

Hemkänsla snarare än hotellkänsla

Uppgiften från Svenska institutet var att skapa en gästlägenhet som har en hemkänsla mer än hotell. Det ska fungera att arbeta, laga mat, äta, sova, plocka undan, ha gäster och koppla av. I bland är det en boende i lägenheten, ibland ett par, ibland två kollegor.

–Det roligaste med projektet har varit att utgå ifrån en lägenhet som kommer att användas under en längre tid och att få bestämma redan på idéstadiet var produkten kommer att vara placerad. Detta är ett unikt tillfälle att verkligen kunna skapa en bra produkt för sitt ändamål, säger Ella Westlund, tidigare Beckmansstudent och en av deltagarna. 

De åtta formgivarna har gemensamt tagit fram ett tema för inredningen och arbetar nu med att genomföra den. De har skissat, gjort ritningar, gestaltat enskilda föremål och möbler samt specificerat inventarier som ska behållas, köpas in eller formges och produceras. Palatset är ursprungligen från 1500-talet, med höga fönster och bemålade tak.

Projektet startade i februari och pågar till i maj nästa år. För studenterna i Paris är det en masterkurs och på Beckmans är det en del av skolans nyutvecklade alumniprojekt. 

Överraskningar och speglingar

Lösningen som gruppen vill skapa är en funktionell, flexibel och harmonisk bostad med taktil hantverkskänsla, men också med en design som kan innehålla överraskningar. Målsättningen blev att föra samman historia, framtid och olika kulter till en harmonisk helhet att leva i.  Designen är samtida med inspiration från byggnadens historia. Ett huvudtema är reflektion som bland annat  gestaltas genom speglingar i olika material.   

–Den största utmaningen har varit att jobba med en lägenhet som är i ett annat land. Det går inte att gå dit igen och kolla utan du måste vara säker på din magkänsla från första början. Men jag tror att allas våra produkter kommer att passa bra in i lägenheten och bredvid varandra, det är spännande för att det kommer vi att få se när vi kommer dit och installerar, berättar Ella. 

Konceptualisering och gestaltning

–I projektet har de medverkande övat på konceptualisering, idéskapande och gestaltning samt diskuterat frågeställningar kring nationella identiteter och formuttryck. Deltagarna är från Indien, Polen, Kanada, Sverige och med bakgrund i Vitryssland, vi ansvariga är från Sverige och Frankrike säger Annika Berner, chef externa relationer och projektansvarig på Beckmans. Projektet startade med en gemensam workshop i Paris i februari. Därefter har mötena skett via digitala plattformar.

Projektteamet består av Gunilla Norén, Svenska Institutet, Paris, Alix de Mercey, Paris College of Art och Annika Berner, Beckmans Designhögskola . Formgivarna är Sarah Colford, Gurbaaz Duggal, Marta Gawronska, Ayushi Chaudhary, Ella Westlund, Sara Sjöbäck, Elin Lindström och Vera Panichewskaja. I projektets genomförande har hantverkare och svenska producenter och samarbetspartner medverkat.

Om Svenska insitutet i Hotel de Marle, Paris

Sverige äger sedan 1965 ett 1600-talspalats i Marais, Hotel de Marle.1971 omskapades fastigheten till kulturinstitut. Varje år får över 100 000 besökare ta del av svensk kultur och utbildning i olika former genom Svenska institutet i stadsdelen Marais. Det gör huset till ett av de mest välbesökta utländska kulturinstituten i Paris.

Beckmans Designhögskola har ett mångårigt samarbete med Svenska institutet i Paris och i Stockholm. Det senaste projekt var under Fashion Week i september 2017 då Beckmans genomförde en modevisning på Institutet under invigningen av den svenska regeringens designsatsning Swedish Fashion Now.

I en del av institutet finns sex enrumslägenheter. Lägenheterna är gästbostäder för forskare eller kulturskapare som söker korttidsboende i Paris för att arbeta med ett projekt med anknytning till Frankrike. Fastigheten på Rue Payenne förvaltas av Statens fastighetsverk och har genomgått en större renovering som färdigställdes hösten 2017.

Nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev




Filtrera