Tilt – Beckmans x Svenskt Tenn

Klara W Hedengren

” We should be creating an environment that appears to have arisen by accident”

Josef Franks tankar i sin text Accidentism som publicerades i tidskriften Form 1958 har inspirerat mig under det här projektet.

I texten beskriver han hur han tycker att de miljöer som skapas idag är sådana som endast ska tittas på, som en scen eller en dekoration. Inte som på något sätt är trivsamma eller levande. Han påstår att vi istället ska skapa miljöer som ser ut som de uppstått av en rad tillfälligheter, organiskt växt fram och formats av livet. Han menar att vi naturligtvis inte kan lämna allt åt slumpen, utan att man ska planera ordentligt, men undvika rigorös ordning.

Tanken om att försöka applicera accidentism i en produktion lockade mig, kan jag designa något som är noga planerat men ändå lämnar plats för en accident, en tillfällighet?

Det är just kapporna, det skeva i det drivna glaset, objekt som fastnat i formen och har små vridmärken, det är de små tillfälligheterna som etsat sig fast hos mig.

Kan jag noggrant formge ett sådant ”fel”?

Kan jag designa ett tillfälle som ger plats åt en tillfällighet?

Halsen lämnar jag för en planerad tillfällighet, en rörelse för hantverkaren att utföra. Alla
kommer bli unika beroende på vem som gör denna rörelse, olika uttryck beroende på dagsform, en unikitet som uppstår i relationen mellan material och hantverkare.

Ett 20 millimeters utrymme för fel, kreativitet, för konstnärlig frihet.

Jag ser att den här kannan, som tiltats och skevats tar upp Franks tankar om accidentismen men
också hantverkets roll på ett sätt som jag tycker passar Svenskt tenn. Jag har försökt skapa något med materialets egenskaper i fokus, och låta det vara så levande som det är,

”As if it had occurred by chance” – Som Frank sa.


Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Filtrera