Projekt från Beckmans utvalda till Ung Svensk Form 2022

Beckmans alumni, examen2021 och form

En hylla inspirerad av sneakerestetik, en spegel samt ljuskrona där feminint och maskulint kodad dekor samspelar och en innovativ kattbur är tre projekt från Beckmans som valts ut i den jury-bedömda tävlingen.

Du ser samtliga projekt utvalda i Ung Svensk Form 2022 i en utställning på Kulturhuset Stadsteatern 7 februari – 20 mars. Efter det åker utställningen på turné runt om i Sverige.

DIO – Gustav Winsth

Bakom hyllan DIO står formgivaren Gustav Winsth som tog fram den som ett examensprojekt på Formprogrammet förra året. Hyllan, som vill bryta med den nutida minimalismen, skapar ett radikalt samtida uttryck genom fotens geometriska former. Formerna är skapade av återanvänt gummigranulat medan resten av hyllan är i anodiserat aluminium.

Gustav Winsth. Foto: Tobias Andersson

Jurymotivering DIO :

”En fristående monumentalpjäs som känns lika självklar i vardagsrummet, i en lagerlokal som på gatan. Materialval och formspråk gör det oundvikligt att inte tycka något. Med tre grundkomponenter och ett industriellt inspirerat tänkande visar den en möjlig väg för hur sneakerkulturen kan ta sig in i möbelvärlden. Det är mycket funktion, men också mycket objekt.”

Genderfucked Ornament – BUTCH x FEMME

Feminint kodad estetik värderas ofta lägre än maskulint kodad estetik. I sitt examensprojekt från Formprogrammet 2021 frågade sig BUTCH x FEMME om det kan förändras om vi blandar dem mer med varandra. Vad är egentligen maskulint respektive feminint kodad dekor och vilka associa­tioner, känslor och tankar uppstår när maskulint och feminint kodad dekor tillåts samverka i ornamentiken?

Jurymotivering Genderfucked Ornament:

”Ett exempel på hur många formgivare i dag dekonstruerar genusattribut, men också hittar nya ”queera” kombinationer av ”fula” och ”fina” material och blandar in stilideal från olika mainstream- och subkulturer. Den stora spegeln påminner om en pampig rokokopjäs, samtidigt som de dekorativa elementen snarare andas hårdrock och 90-talets tribaltatueringar. I ljuskronan skapas en mängd kontraster som skaver: mellan klassisk form och byggskumsliknande struktur, mellan kristall- hängena och löshåret, mellan de tunna länkarna och de biffiga kedjorna.”

LYA av Elinor Parra

Idén till kattburen LYA föddes i en kurs under Elinors första år på Beckmans Formprogram. Uppgiften var att hitta produkter som idag görs av plast eller andra ohållbara material och ge dem en ny form med trä som huvudråvara. Utifrån det utvecklade hon LYA, kattburen som ska vara en del av vardagen, i hemmet eller på resan. Den ska under­ lätta för kattägare men även vara trygg, säker och bekväm för katten.

Elinor ville skapa ett alternativ till de ofta plastiga, otympliga och ibland skramliga kattburar som finns på marknaden. Burar som de flesta inte vill ha framme. Materialen är valda för att hålla länge och för att skapa en mer ombonad känsla. Buren är i huvudsak gjord i björk, möbeltyg och läder med detaljer som dragkedjor, metallspännen och magneter.

Jurymotivering LYA

”I en tid när alla coronadjur måste hänga med på jobbet finns nu ett alternativ till turkosa plastlådor. Nyfiket användande av naturliga material som levererar en hållbar, säker, attraktiv och multifunktionell husdjurstransportlösning. Med en övertygande och fint genomarbetad prototyp av hög kvalitet och genomtänkta lösningar ges kattburen en ny plats i vardagen.”

Om Ung Svensk Form

Ung Svensk Form är en årlig utmärkelse och en utställning som genomförs av Svensk Form sedan 1998. Utmärkelsen vill uppmärksamma ung svensk design och vänder sig till till unga formgivare verksamma i Sverige eller svenska medborgare verksamma utomlands.

Nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev




Filtrera