Svenskt Tenns Glas-Stipendium 2023

Fredrik Wickberg 2023, form och svenskt tenn, form, det dukade bordet


Anna Nyman får årets glas-stipendium från Svenskt Tenn för sina kupor Skal. Hedersomnämnanden gick till August Bällgren för vasen Eternell samt Siri Löven för sin vas Bo.

Uppdraget i samarbete med Svenskt Tenn

Under andra året på Form utforskar studenterna glasdesign i samarbete med Svenskt Tenn. I kursen är Svenskt Tenn potentiell uppdragsgivare. Studenternas uppdrag är att skapa produkter på temat ”det dukade bordet”. Kursen började med en studieresa till Småland, där studenterna besökte platser som Skrufs glasbruk och The Glass Factory i Boda. Därefter har studenterna i ett par veckor att arbeta med research, skisser och skapat skissmodeller innan de avslutade med att få sina designkoncept blåsta i glashyttan STHLM Glas i Gustavsberg.

Peter Nylander, kursansvarig och lektor på Beckmans, kommenterar kursen som den första under utbildningen där formstudenterna samarbetar med ett specifikt företag och där de inte tillverkar sina produkter själva, vilket kräver ett nära samarbete med glasblåsarna och att de lär sig att tydligt kommunicerar sina skissmodeller.

Juryns Motivering

Anna Nyman får Svensk Tenns Glas-Stipendium 2023

Vi ger årets arbetsstipendium till Anna Nyman för att hon skall kunna arbeta vidare med sina kupor inspirerade av havet, musslor och snäckskal. I Annas kupor, som också kan vara skålar, finns en väldigt fin koppling till Svenskt Tenns historia och en poesi som vi vill uppmärksamma. Skålen/kupan kan användas på olika sätt och ger utrymme för kreativa lösningar. ”Vi kan lätt se att dessa skålar kan ta en fin plats på ett dukat bord på Svenskt Tenn för att skapa magi och inspiration helt beroende på säsong och tillfälle.

Hedersomnämnanden

Förutom Anna Nyman har två andra talangfulla studenter även blivit uppmärksammade med hedersomnämnanden.

August Bällgren

Det första hedersomnämnandet ger vi i år till August Bällgren. August uppmärksammar i sitt projekt problematiken med att vi i Sverige importerar extremt stora mängder färska blommor från olika delar av världen, där de ofta odlas under ganska okontrollerade förhållanden. August har skapat en vas för färska blommor som sedan får ett nytt liv som torkade blommor i vasens inre del. Vi tycker att problematiken med importerade blommor är oerhört viktig att lyfta och att August är något bra och viktigt på spåren i sin formgivning.

Siri Lövén

Det andra hedersomnämnandet ger vi till Siri Lövén och hennes Vas Bo. Vasen har en ny spännande form, den har en tydlig tanke kring att den kan passa för en spiralbunden bukett. Det är en vas som vi ser att det finns utrymme på marknaden för och den skulle kunna passa väl på Svenskt Tenn. Det skulle vara spännande att se mer av Bo, både i andra former och i annan skala.

Svenskt Tenns arbetsstipendium ger stipendiemottagaren mer tid att utveckla sitt projekt i hyttan hos Sthlm Glas i Gustavsberg.

___

Medverkande Studenter

Alva Jonasdotter, Lundmark, Victoria Johansson, Anna Nyman, August Bällgren, Axel Peters, Ellen Nilsson, Emelie Svensson, Karin Forsberg, Love Persson, Matarena Sjöberg, Sara Lagerin, Sara Matstoms, Siri Lövén, Joelle Aune

Medverkande lärare och gästlärare

Simon Klenell har varit gästlärare och Ann Wåhlström var gästkritiker. Från Svenskt Tenn har Thommy Bindefeld och Caroline Bergman, senior advisor respektive inköpare, följt studenternas arbetsprocess.

Simon Klenell, Rasmus Nossbring, Chien-Kuang Liu och Karoon Khosravi på Sthlm Glas i Gustavsberg har har blåst upp modellerna/prototyperna. Medverkande i kursen har också varit Elinor Parra, formgivare, och Henrik Lindegren Ericson, fotograf.

Tack till

Galleri Glas som lät oss ställa ut studenternas kreationer, Rosendals Trädgård för att ha sponsrat vernissaget med blommor, Astrid som har bidragit med dukar och Tommy Bindefeld från Svenskt Tenn för att ha tillkännagivit årets glas-stipendium från Svenskt Tenn arbetsstipendium på plats.

Nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev




Filtrera