Libro Mikrobibliotek

Alina Piatanova form, examensprojekt

Libro är ett hållbart, nischat mikrobibliotek fokuserad på konst, design och arkitektur. Dess syfte är att leverera konst till förorter och utsatta områden för att göra den tillgänglig för alla.

Var och en av oss har vid något tillfälle haft problem med att hitta informationskällor. Förr eller senare slutar vår sökning med behovet av en viss bok, som antingen kan köpas eller lånas från ett nischat bibliotek. I tider av pandemin finns det inget val alls – de flesta nischbiblioteken stängdes för vanliga besökare. 

Om allt är lite enklare inom vetenskapliga områden, blir problemet mer komplicerat när det gäller konst. Under den tid jag spenderade på projektet upptäckte jag snabbt att konsten fortfarande betraktas som en klass sak. Konstresurser koncentreras i stadens centrum medan förorter och utsatta områden glöms bort. Bibliotekens roll för demokratin har många talat om, men orden har inte lett till förändring. 

Kan jag ändra något? – den här frågan inspirerade mig att skapa ett koncept av ett mikrobibliotek som tack vare sin enkla och universella design kan byggas var som helst: i en park, nära tunnelbanan och mitt på torget.

Filtrera