Nya möjligheter med Designstipendiet
Gästlärare från branschen och praktiskt inriktade kurser
Den virkade ståltrådslampan släpper fram ett mjukt ljus mellan lagren av tråd och kastar en livfull skugga på väggen i skolans utställningslokal. Lampan tog hon fram i en av delkurserna på Kvällsskolan där gästläraren var Fredrik Paulsen, designer och tidigare student på Beckmans och vald till Årets inspiratör på Elle Decoration Awards i januari. I kursen fick de i uppgift att formge en produkt som hämtade både inspiration och material från samma plats.
–Platsen jag valde är hemma i Luleå och inspirationen kom från min mormor som handarbetar mycket. Eftersom stål är en viktig industri i Luleå så fick den virkade metalltråden symbolisera det. Det som var extra roligt med kursen var att det slutade med att vi gjorde en riktig utställning med slutprodukterna i galleriet på skolan.
Emilia läser inriktning form på Kvällsskolan och tycker att kurserna är ännu mer praktiskt inriktade än vad hon trodde innan. Hittills har de haft kurser i skissteknik, träverkstad, inredning, modellbyggande och en materialkurs då de skulle välja ett material från köket, till exempel tandpetare, och skapa en produkt av.
–Kurserna har verkligen handlat om att göra. Vi har fått öva på att jobba snabbt vilket varit bra eftersom jag genom det lärt mig att fort komma in i processen och att våga lita på magkänslan.
Designstipendium möjliggjorde flytt till Stockholm
Intresset för färg och form tog sin början på Sunderby folkhögskola i Luleå och deras 2-åriga utbildningen Konstskolan. Men efter två år där kände hon att det inte var främst konst hon brann för.
–Jag ville lägga till funktion och insåg att det var designer jag ville bli. Så jag tittade på flera utbildningar och skolor men fastnade för Beckmans eftersom jag gillar bredden. Det finns utrymme att vara mer konstnärlig och du behöver inte rikta in dig så snävt. Att alla lärare dessutom är yrkesverksamma har varit väldigt positivt, jag tycker att jag har lärt mig mycket av det.
Parallellt med Kvällsskolan jobbar Emilia på Telia, vilket hon även gjorde i Luleå. När hon flyttade till Stockholm kunde hon fortsätta med samma jobb och tog med sig datorn och loggade in på Telia-kontoret i Stockholm istället.
–Men utan Designstipendiet hade jag ändå inte kunnat tacka ja till utbildningen. Eftersom jag inte redan bodde i Stockholm var det ett ganska stort steg att flytta ner för kursen. Det kostar ju en hel del att flytta och för att hinna med Kvällsskolan har jag också gått ner i arbetstid.
Fullt fokus på arbetsprovsuppgifter
Tempot på Kvällsskolan är relativt intensivt. Varje vecka får eleverna uppgifter som ska lösas till veckan därpå. Just nu har Emilia också växlat upp ytterligare eftersom hon har börjat med arbetsprovsuppgifterna till Formprogrammet, vilket hon söker för tredje gången.
–Eventuellt ska jag söka till ytterligare en skola, eftersom jag verkligen vill komma in på en designutbildning, men jag prioriterar arbetsproverna till Beckmans.
–Årets arbetsprovsuppgifter är roliga, även om min första reaktion när jag läste dem var att det kändes orimligt! Men nu har jag processat uppgifterna mentalt och ska börja jobba. Svårast tycker jag är hur jag ska kommunicera dem så att min idé kommer fram på ett tydligt sätt. Samtidigt känner jag mig tryggare i det nu eftersom vi har övat mycket på det på Kvällsskolan så jag känner mig mer förberedd inför den här ansökningsomgången.