Går det att skapa mode av dialysslangar och trasiga fiskenät?

Beckmans mode, material

Det är två av de material som inspirerat och experimenterats
med i Mode årskurs 2:s  debutkollektioner
som nu visas på Beckmans.

Personlig historia berättas genom kollektion

Modestudenten Christina Leube har använt sig av obrukbara dialysslangar som invändigt klätts med guldtråd och byggts in i kläderna för att berätta en personlig historia om identitet och vad som händer med den när något oförutsett händer. 

–Vare sig du vill eller inte så flätas livet in och blir en del av din identitet. Min mamma har i flera år fått dialys, vilket innebär att hon tvingats dialyseras på sjukhus tre gånger i veckan, fyra timmar åt gången. Hela hennes liv har förändrats men även min egen identitet har påverkats av hennes sjukdom, berättar Christina.

Hon menar att de allra flesta i vår tid jobbar på att förstärka sin identitet. De strävar efter att visa upp sig om det så är i sociala medier eller på stan. Men att plötsligt själv inte kunna styra över sitt öde och hur det påverkar blev en spännande utgångspunkt. 

Symboliska material och detaljer

Förutom dialysslangarna spelar läder en viktig roll i kollektionen och ska symbolisera kroppen och identiteten vi föds i, medan infärgat chiffongtyg i flera lager ska symbolisera alla lager som bidrar till att forma ens identitet. En viktig detalj är förstoringar av hennes egna fingeravtryck som applicerats på plaggen och som därmed bokstavligen vittnar om henne själv.

Patienterna och även personalen på hennes mammas avdelning på sjukhuset har följt hur projektet vuxit fram. 

– De har varit väldigt positiva till det och ser fram emot att se slutresultatet. Att använda slangarna i det här sammanhanget har också fått mig att se på dem med nya ögon, som något vackert istället för att bara förknippa dem med sjukdomen.

Strandpromenad väckte klimatpanik

För modestudenten Yanis Dorey var det istället en strandpromenad i Frankrike i somras som blev ingången till en dystopisk kollektion som handlar om den radikala omsvängning vi måste göra för att möta framtidens klimatutmaningar. –Hundratals småbitar av plast från fiskenät låg spridda över hela stranden. Det var fullt med folk som solade och badade, men det var som om ingen såg plastskräpet som hela tiden sköljdes upp med vågorna. Jag började samla bitarna och fick ganska snart ihop en hel påse, berättar Yanis Dorey. 

Sedan han började jobba med kollektionen har han fått reda på att hela 46% av alla plast i havet kommer från trasiga fiskenät och att den syn han mötte på stranden i Frankrike förekommer på alla stränder där.  

– Vi ser och hör hela tiden om allt som är dåligt för miljön men vi gör inget åt det eftersom vi inte vill ge upp vår vardagslyx. Det ville jag belysa i min kollektion. Lyxmaterial som siden har förvandlats till skräp genom att jag på olika sätt förstört det. Och skräpet, dvs bitarna från de trasiga fiskenäten, har smälts samman och gjorts vackra och lyxiga. Utmaningen har varit att verkligen skapa en hård och brutal känsla, att inte behandla materialet för ”snällt”. Jag vill att folk ska reagera! 

Tre looks som representerar varsitt stadium i en klimatkatastrof

Kollektionen består av tre looks. Den första hämtar inspiration från herrskrädderi och klassiska fiskarbyxor och representerar vårt nuvarande beteende – vi vet att vår livsstil skadar klimatet men vi gör inget åt det. I den andra looken har vårt beteende skapat en klimatkatastrof och vi har helt tappat kontrollen. Den sista looken handlar om hur vi kan överleva och skydda oss från mardrömmen i den föregående looken och hämtar sin silhuett från fiskares regnjackor.

–Det har varit väldigt spännande att testa nya material och tekniker i den här kursen. Jag fastnade särskilt för patinering som vi hade en workshop i. Själva hantverket har alltid varit viktigt för mig och där finns det mycket regler kring hur man ska göra. I workshopen lärde jag mig att kombinera reglerna med ett mer fritt skapande, t ex att jag jobbade mycket med att förstöra det som var fint och göra det till skräp.

Se bilder från samtliga kollektioner 

Nyheter
Öppen casting

Öppen casting

Tack för i år!

Tack för i år!


Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Filtrera